Теч в най-опасния обект за ядрени отпадъци в Европа

В най-опасното място за съхранение на ядрени отпадъци в Европа има теч, който може да представлява риск за населението. Това показва разследване на „Гардиън“ за Селафийлд във Великобритания.

Притесненията относно безопасността на рушащата се сграда, както и пукнатините в резервоара с токсична утайка, известна като B30, доведоха до дипломатическо напрежение с държави като САЩ, Норвегия и Ирландия. Според тях ръководството на Селафийлд не е направило нужното, за да се справи с проблемите.

Изтичането на радиоактивна течност от Селафийлд вероятно ще продължи до 2050 г. Това може да доведе до замърсяване на подземните води, според официален документ.

Пукнатини са се появили и в бетонната обвивка, покриваща езерото, в което има ядрена утайка.

Тези предупреждения се появиха в Nuclear Leaks, едногодишно разследване на „Гардиън“ за проблеми, касаещи кибер атаки и радиоактивно замърсяване на работното място в огромното ядрено сметище.

Селафийлд е с площ от 6 кв. км на брега на Камбрия, там работят 11 000 души. В него се съхраняват и обработват ядрени отпадъци от оръжейни програми и производство на ядрена енергия.

Документ, изпратен до борда на директорите на Селафийлд през ноември 2022 г. и видян от „Гардиън“, повдига сериозни въпроси за сигурността на съоръженията. Според учен, чието име не се посочва, рисковете от замърсяване и течове са „системно замитани под килима“.

Инспектори на място заявяват, че няма как да предвидят точно колко пукнатини има върху сградите, които се използват за складиране на ядрени отпадъци.

Експерти от години предупреждават, че инфраструктурата на обекта се разрушава. Според служител в Селафийлд на място „не могат да се справят с пожар и наличието на азбест, камо ли с рушащата се структура на контейнерите за ядрени материали“.

Пожар през 1957 г. в Уиндскейл, както е било известно мястото преди, е най-тежката ядрена авария в Обединеното кралство до момента.

Доклад на ЕС от 2001 г. предупреждава, че авария в Селафийлд може да се окаже по-опасна от тази в АЕЦ Чернобил. Селафийлд съдържа значително повече радиоактивен материал от Чернобил.

През 2019 г. от Селафийлд съобщиха за теч на радиоактивна течност. Този теч се влоши значително през следващите години, като в крайна сметка достигна между 2,3 и 2,5 кубични метра на ден. Тази течност е „супа“ от стърготини от радиоактивна магнезиева сплав, разтворени във вода. Те са от отпадъчна обвивка, в която е обвито отработеното ядрено гориво.

Норвежките власти са загрижени, че авария на обекта може да доведе до пренасяне на облак от радиоактивни частици от ветровете през Северно море, а това е потенциален риск при производството на храни в Норвегия. Високопоставен норвежки дипломат казва пред „Гардиън“, че Осло трябва да предложи помощ за финансирането на обекта, така че да може да се управлява по-безопасно.

Ирландското правителство се опита да предприеме действия срещу Селафийлд - пред съд на ООН през 2006 г. - поради опасения относно въздействието на обекта върху околната среда.

Говорител на Селафийлд казва, че те „се гордеят с рекорд им по безопасност и винаги се стремят да го подобряват“.

„Работата ни е такава, че докато не я свършим, Селафийлд ще представлява риск за обществото. Постоянно измерваме нивата на радиация“, казва още той и допълва, че всички инциденти, включително тези, изброени от „Гардиън“, се докладват на британския регулатор и се дава публична информация за тях, включително и на сайта им.

Безопасното премахване на отпадъците от това съоръжение (MSSS) и поставянето им в модерни съоръжения за съхранение, което започна през лятото на 2022 г., е приоритет на британската Служба за ядрено регулиране - заявява от своя страна говорител на службата.

 

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини