Плащат гласове с дрога. Преглед на националния печат

„Дума": ЕК отново пише доклад за управлението на еврофондовете

Най-рано през септември или октомври България ще може да получи достъп до междинните плащания, които са основна част от финансирането от еврофондовете, съобщиха вчера официално от ЕК. Междувременно говорител на комисията потвърди официално, че ще бъде изготвен нов доклад за управлението на еврофондовете от присъединяването насам, предаде БНР. Българските власти вече са започнали да депозират в ЕК новите оценки за съответствия, които в средата на миналата година бяха върнати за пренаписване и без чието одобрение от Брюксел не могат да започнат същинските плащания по седемте оперативни програми. Говорителят на ЕК по въпросите на регионалната политика Денис Абат съобщи, че преди два дни са били внесени документите по програмите транспорт и техническа помощ. Очаква се днес да бъдат получени за още три програми - конкуренция, административен капацитет и човешки ресурси, а следващите дни по последните две - околна среда и регионално развитие.

„Труд": Сокола агитира от билбордове в Бурса и Истанбул

Лидерът на ДПС Ахмед Доган агитира от билбордове в Турция, а Анкара даде предизборно амнистия за изселници с нередовни документи за престой. Ако си ги уредят до 3 юли, ще могат да минат границата, за да гласуват без глоба или черен печат. Очаква се от "екстрата" да се възползват от 3 до 5 хил. души.
Ликът на Доган гледа от 100 билборда в Истанбул и 7 в Бурса, предаде специално за "Труд" Нихал Йозерган. Колко струва офанзивата, водачът на кампанията Енвер Хатипоглу не пожела да сподели. Наемът за седмица за билборд в Истанбул струва 850 турски лири (около 400 евро). По 100 харчът става 40 000 евро.
Текстът на български на билбордовете е еднакъв с този, който се разпространява на предизборната кампания у нас, а на турски гласи: "За нашите права, свободи и за демокрацията - на 5 юли всички български граждани да отидем пред урните". И са изредени 14 секции в 16-милионния град (от откритите общо 36 изборни секции в Истанбул и областта). Подобна е и гледката в Бурса, където ще има 28 секции.

„Стандарт": Купуват вота с дрога и брашно
Купуването на гласове достигна съвсем цинични мащаби.
Дилъри предлагат на наркозависими безплатно дози наркотици, за да пуснат бюлетина за определени партии и коалиции. Това обяви зам.-председателят на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) Теодор Дечев. Той разказа, че до евровота на телефоните в организацията му са получени 200 сигнала, част от които са дадени на МВР и ДАНС.
Цените продължават да вървят около 30 лв. за глас, а инвестиционните разходи за една бюлетина са около стотачка. 70 лв. остават за хората по веригата, каза за "Стандарт" Теодор Дечев. По думите му в градовете и селата в Северозападна България са регистрирани случаи за около 50 лв. за купуване на глас на краен гласоподавател. В Белоградчишко има скок - вотът върви по 150 лв., твърди Дечев.
Зам.-шефът на ССИ бе категоричен, че наказанията в НК, определени за пазаруване на вот, са недостатъчни. Според Дичев голяма част от така наречените дилъри не изпитват страх от закона.

„Новинар": Фермери излизат на протести в изборния ден

Фермери от цялата страна излизат на протести в деня на изборите. Това съобщи вчера председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Той коментира, че общините са им отказали да издадат разрешение за шествието, но те ще излязат по улиците на градовете с добитъка си и по пътищата. Причината за протеста им са неизплатени субсидии за производство на мляко. По думите на млекопроизводителите парите за произведеното мляко са били платени само за февруари. Според споразумението сключено през миналата година между земеделския министър Валери Цветанов и животновъдната асоциация средствата трябваше да се изплащат всеки месец до края на тази година. Субсидията е в размер на 20 стотинки за всеки произведен литър мляко.

„Дума": Запор за Галевите
Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, внесе в Кюстендилския окръжен съд искове за налагане на обезпечителни мерки върху имущество на Пламен Галев и Ангел Христов. Съдът е издал обезпечителни заповеди за налагане на възбрани и запори върху имущество на обща стойност 4 493 748,40 лв., съобщиха от спецоргана "Кушлев". Срещу двамата бизнесмени, които са и кандидати за народни представители, са образувани производства за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Стойността на запорираното имущество на Пламен Галев е 2 267 961.60 лв., а на Ангел Христов - 2 225 786,80 лв. Запорирането включвало над 30 недвижими имота, сред които жилищни сгради, спортна зала и басейн, множество парцели и земеделски площи, съобщават от комисията. Запорират се също така 7 автомобила и всички банкови сметки и дружествени дялове. Комисията има едномесечен срок за предявяване на иск за отнемане в полза на държавата от приключването на наказателните производства срещу Пламен Галев и Ангел Христов.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини