Три големи огнища на COVID-19. Преглед на печата

Пандемията COVID-19 отново е сред тематичните акценти в пресата.

"Голяма част от новите случаи на зараза с коронавирус през денонощието са от трите големи огнища, пламнали вчера - Сърница, Самоков и Сливен. Това обясни пред нова тв главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Припомняме, че днес отново има ръст на заразените - 41 случая. Страшната статистика ни напомни времето на извънредното положение, когато всеки ден у нас се разболяваха между 40 и 50 души. "В Самоков взехме 50 проби, в Сърница - близо 100, в Сливен също правим масов скрининг на граждани, които са минали през отделението, в което има заразени медици и работещите в болницата", обясни Кунчев. По думите му огнищата в Самоков и Сърница са семейни, но в Самоков първоизточникът е от вътрешното отделение. Установени са всички контактни лица и къде се намират те. Кунчев посочи, че има риск от поява на нови огнища, тъй като в Сърница се събират хора от три различни области. В хотелите и къщите за гости там са отменени резервациите. Общината, РЗИ - Пазарджик и полицията оказват съдействие за ограничаване на заразата. Въпреки това трите огнища няма да се поставят под карантина. Новите огнища на коронавирус у нас могат да се ограничат без прибягване до крайни мерки като налагане на пълна карантина и поставяне на КПП-та, увери доцентът. Кунчев е категоричен, че увеличаването дневния брой новоустановени заразени трябва да насочва вниманието на хората върху факта, че вирусът продължава да циркулира. "Мерките, които прилагаме за неговото ограничаване, все още са актуални", каза още главният държавен инспектор. В същото време в Сърница, където вчера бяха установени 14 заразени с коронавирус, е в очакване на пробите на хората, които работят в шивашкия цех в Доспат. Там има заразен с коронавирус. Кметът заяви, че днес ще стане ясно колко сериозно продължава да е разпространението на инфекцията в града." - в. "Стандарт".

"В Сърница очакват резултатите от мащабното тестване на хората, контактни на новите заразени. Стигна се и до призив туристите да не се насочват към района, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Вече 15 са заразените с коронавирус в родопския град, предаде NOVA. Открит е един нов случай на заразен. Става въпрос за мъж, чиято съпруга работи в производствен цех в Доспат. Така общият брой на заразените там става общо 4. Тяхното състояние е добро. Очакват се резултатите на 50 жени, които работят в същия цех. Кметът на града обясни, че денят е важен, именно защото се очаква да излязат пробите на хората, които работят в шивашкия цех в Доспат. Там има заразен с коронавирус. По думите му днес ще стане ясно колко сериозно продължава да е разпространението на инфекцията в града. След спешно заседание на Кризисния щаб беше решено градът да не се поставя под карантина. Сградите, в които са работили заразените, се дезинфекцират. Новината, че Сърница няма да се изолира, дойде след спешната среща между Областния кризисен щаб и държавния здравен инспектор. От Щаба обаче излязоха с призив - туристите да забравят дестинацията Сърница поне в следващите две седмици." - в. "24 часа".

"Голяма част от хотелите на Черноморието и в зимните курорти няма да отворят през летните месеци, съобщи БНТ. Причината, че почти нямат резервации, както от българи, така и чужденци, а направените преди епидемията от COVID-19 са отменени. Според туроператори най-предпочитани от туристите през лятото ще бъдат самостоятелните апартаменти и къщите за гости. Тежък летен сезон с малко на брой туристи очакват собствениците на хотели в страната. Те твърдят, че ще имат минимална печалба от дейността си през следващите месеци и дори трудно ще успеят да покрият разходите си. Причините са няколко - на първо място е неяснотата колко от чуждестранните туристи, които традиционно почиват на Черноморието, ще се завърнат и тази година. Освен това, за да изпълнят изискванията за безопасен престой на туристите хотелиерите трябва да инвестират много средства, които са допълнителен разход за тях. Така теглейки чертата, собствениците на 4 и 5 звездни хотели са установили, че е по-добре да не отварят това лято." - в. "Дневник".

"Разпространението на новия коронавирус в света се ускорява, отбелязва "Дейли мейл". Според изданието през първата седмица на май ежедневно са регистрирани около 86 хиляди нови инфектирани. През първата седмица на юни това число рязко се е увеличило и сега възлиза приблизително на 114 хиляди случая. Такъв скок на заразността е причинен от голямото увеличение през последния месец в някои от най-засегнати от коронавируса страни - Индия, Русия и държави от Южна Америка. В същото време смъртността, причинена от вируса намалява. Днес за планетата тя е 0.67 починали на 1 милион души, значително по-ниска от момента, когато е била най-висока 1.35 на милион на 16 април. От 29 май насам смъртните случаи са средно по 4,300 дневно, а в началото на миналия месец бяха по 5,100 дневно. Едно от възможните макар и все още недоказани обяснения на тази тенденция е, че вирусът може би отслабва. Тази теория беше представена за първи път в началото на седмицата от д-р Алберто Зангрило, началник на болницата Сан Рафаеле в Милано и бивш лекар на Силвио Берлускони. Д-р Зангрило посочи, че количеството на вируси, открито при пациенти към края на май, е "безкрайно малко" в сравнение с количествата, откривани по-рано при заразените. Няколко дни по-късно той добиви, че изгпежда се променя начинът, по който вирусът взаимодейства със своя приемник Световната здравна организация препоръча носенето на маски на обществени места, където има риск от разпространение на COVID-19 и ако е трудно да се пази физическа дистанция. В новите насоки на СЗО се съдържа съвет към правителствата да насърчават хората да носят маски от плат. Като най-рискови остават общественият транспорт, магазините и други затворени или често посещавани места. Маските трябва да се състоят от поне три слоя различен материал. Организацията подчертава, че те не трябва да създават измамно чувство за защита, но са средство за намаляване на опасността от предаване на вируса. "Там, където не може да бъде осигурена физическа дистанция, трябва да се използват немедицински маски. В нашите препоръки се съдържа информация именно за тези фабрични маски", цитира БНТ Д-р Мария ван Керкхов, технически експерт на СЗО. Страните от Г-20 обещаха над 21 милиарда долара за борба с коронавируса. Средствата ще бъдат насочени към диагностика на заболяването, терапии, ваксини и изследвания, се казва в изявление на групата, предава БНР. През април държавите от Г-20 призоваха всички страни, направителствени организации, филантропи и частния сектор да помогнат за намиране на повече от 8 милиарда долара, необходими за справянето с пандемията. Саудитска Арабия, която в момента е председател на групата, обеща 500 милиона за целта..." - в. "Сега".

Неделните вестници отделят място и на задочния словесен дуел между Васил Божков и властта.

"Премиерът Бойко Борисов в петък вечер се кле три пъти пред медии, че от Васил Божков е взел само "една дълга пура" по повод сигнала на бизнесмена до прокуратурата за предадени 60 млн. лева към Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Часове след това Божков попита министър-председателя - защо пиарът на правителството Севделина Арнаудова е посещавала всеки месец офиса му. Тя реагира два часа и половина по-късно с публикация, която постави повече въпроси отколкото отговори и по-късно се включи с нов статус в социалната мрежа, в който разказва история като Шехерезада. В събота сутрин, точно в 8 часа (когато обикновено прави публикации във Фейсбук) обвиняемият бизнесмен написа: "През последните години Севделина Арнаудова е посещавала офиса ми на ул."Московска"43 ежемесечно. Тя не пуши пури. Бойко, ще намериш ли поне малко достойнство да кажеш защо я пращаше". Така Божков добави още един човек към кръга на хора, в историята "за рекет и грабеж", която разказва - той е от най-близкото обкръжение на премиера. Този път само с намек и въпрос - без конкретни твърдения и подробности..." - в. "Дневник".

"Бойко Борисов отказа пурите. От един месец не пуша - за да не може никой и една пура да ме почерпи. Това заяви премиерът Борисов в интервю за бТВ. В него той категорично заяви, че и една стотинка не е взела от Васил Божков. "Васил Божков ме е черпил една пура в живота ми - една дълга пура беше и то в офиса ми в централата на партията. Дойде с шефовете на бТВ - най-големите шефове, на най-високо ниво. Да пукна ако съм взел една стотинка от него, един лев, един долар или едно евро", заяви премиерът. И допълни, че проблемите за Божков възникнали, когато неговите съдружници подадоха сигнали какво е вършил. Много хора, на които не съм дал да си правят далаверите, се обръщат срещу мен, каза още Борисов. И даде за пример олигарсите по пътя на газа. Три посредника имаше при доставката на газ, махнахме ги, газът по време на моето управление поевтиня с 50%, заяви Борисов. И допълни: И тогава един олигарх, собственик на "независима медия" започна да ме окарикатурява." - в. "Стандарт".

"Пиарът на премиера Бойко Борисов Севделина Арнаудова заплаши, че и тя има какво да разкаже, ако атаките срещу нея продължат. По-рано обвиняемият бизнесмен Васил Божков написа в нов пост във Фейбсук, че Арнаудова е посещавала офиса му на ул."Московска" 43 всеки месец и призова премиера да каже защо. "Тя идваше и със свитата си - приятели, съпруг, семейство. Вие започнахте да й предлагате всичко. Шехерезада така и не Ви пожела! Тогава Вие, Али Баба, много се ядосахте... Шехерезада Ви каза - "не смей" и аз умея да разказвам. Не смейте да ме пипате! Вие се изплашихте, Али Баба", отговаря от своя страна Арнаудова с история, в която тя е Шехерезада, а Божков - Али Баба. В поста си във Фейсбук тя обяснява, че нейният баща е работил за хазартния бизнесмен още от 1998 г. "Спомнихте си за него, когато един ден давахте от натрупаното в пещерата. Осъзнахте, че той е Арнаудов, точно като Шехерезада Арнаудова, която тогава не познавахте и не работеше за правителството. И започнахте да я търсите. Имахте тактика! Предложихте на служителя си и официален договор, каляска и бонус - на стойността на една Ваша пура, пак тайно. Всичко това, за да стигнете Шехерезада, тя Ви трябваше... Намерихте я през робите си", пише Арнаудова. Въпреки тази тактика на Божков обаче тя внимавала. "Вие сте страхлив човек, скочихте на дървото и се скрихте. Така, както и сега се криете. Не смейте да ме плашите, не я е страх Шехерезада! Тя не е разбойник. Семейството ми и приятелите ми - също! Спомнете си приказките и не ги разказвайте избирателно", предупреждава пиарката и съветва Божков: "Оправете си сметките с хазната, ако искате да не останете в историята като разбойник! Или стойте на дървото, докато можете...Големите мъже не ги е страх от големи мъже, Али Баба. И не нападат жени. Явно нито сте голям, нито сте мъж." "Опитвате се през мен да атакувате друг. Лошо, Али Баба! Аз чували с милиони не съм пренасяла и не съм взимала нито за себе си, нито за друг! Не сте давал за никой. И нито ме е страх от лъжите Ви, нито от заплахите! Аз не съм Вашата цел, Али Баба! Целите се в друг през мен и бъркате, защото не казвате истината! Но да сложим начало на приказката, а ще дойде време да й сложим и дебела червена точка, Али Баба... (това го помните, нали, Али Баба?)", пише също Севделина Арнаудова." - в."Сега".

Вестниците съобщават също, шефът на "Лукойл България" Валентин Златев е призован от прокуратурата.

"Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни. Г-н Златев ще се яви на посочената дата, заявиха от компанията. По повод публикации в медии и информации в социалните мрежи, че Златев е издирен и се укрива в чужбина, единствено вярно е, че е извикан като свидетел, заяви Мая Жекова, директор на пресцентъра на "Лукойл България". Тя допълни, че не знае повода за призоваването на Златев. От прокуратурата съобщиха пред "Монитор", че няма да коментират информацията." - в. "Стандарт".

"Шефът на Контролния съвет и бивш изпълнителен директор на "Лукойл България" Валентин Златев е призован на разпит в прокуратурата като свидетел по досъдебно производство. Това потвърди самият той по БТВ. Златев е получил призовката вчера, но по думите му, на нея не пише нищо. "В петък получих призовка да се явя на 22 юни в 10.30 ч. И аз ще се явя", каза Валентин Златев. Наскоро името му беше намерено в списъка, който прокуратурата намери на гърба на снимка, в жилището на Атанас Бобоков. Бобоков беше обвинен за злоупотреби с боклука заедно с бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков. Златев потвърди, че познава и двамата, но няма бизнес отношения с тях." - в. "Труд".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини