Мегаколония от мравки ще завладее света

Една мегаколония от мравки завладява голяма част от света, съобщи Би Би Си.

Аржентински мравки, които са много разпространени в Европа, САЩ и Япония, принадлежат към една и съща взаимносвързана колония и не водят борби помежду си.

Тази колония засега е най-голямата известна за един вид насекомо и може да съперничи на хората по мащаба на световното си доминиране. Освен това хората несъзнателно помагат на мегаколонията да контактува.

Аржентинските мравки Linepithema humile някога са живели само в Южна Америка. Хората обаче ги разпространили по всички континенти без Антарктида.

Тези мравки са известни с това, че образуват големи колонии и се превръщат във вредители, като нападат местните животни и култури.

В Европа голяма колония аржентински мравки е завзела 6000 км по средиземноморския бряг, а в САЩ друга колония продължава 900 км. Трета огромна колония има на западния бряг на Япония.

Мравките обикновено защитават ревностно територията си. Аржентинските обаче се държат толерантно с другите от същия вид, дори да живеят на стотици километри разстояние. Сега става ясно, че милиардите аржентински мравки по света всъщност принадлежат към една единствена глобална мегаколония.

Учени от Япония и Испания установиха, че аржентинските мравки, живеещи в Европа, Япония и Калифорния имат общ химически профил на въглеводороди в техните кутикули. Освен това в тестове за агресивност мравките от Европа, Калифорния и Япония действат все едно са стари приятели, те.е сякаш са от една колония. Най-вероятното обяснение е, че мравките от тези три суперколонии наистина са семейство и всички са свързани генетично. Когато се срещнат, те се разпознават по химическия състав на кутикулите си.

Огромната популация има паралел само в човешкото общество. По ирония именно хората вероятно са допринесли за създаването на мравешката мегаколония, като са пренесли ансекомите по света и като продължават да ги пренасят и така осигуряват контакти между тях.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини