32 °C

Мобилният медицински кабинет прегледа първите пациенти в село Добрич

  Днес, 11 юни, бяха направени за пръв път изследвания със специализиран диагностичен автомобил в димитровградското село Добрич. Главно възрастни хора се наредиха, за да бъдат прегледани от екипа в мобилната клиника.

  От 11 юни в димитровградско тръгва специализиран автомобил за отдалечена медицинска диагностика

  Специализираният автомобил, с който община Димитровград разполага, е оборудван с ултразвукова коремна сонда, отоскоп, телемедицински стетоскоп, екг-апарат с 12 канала, монитор за витални показатели, специализирана камера с вградена осветителна система, както и система за видеоконферетни разговори. Мобилният медицински кабинет, който ще посещава селата, е за извършване на прегледи и не е линейка, както го определиха граждани. Той няма характеристика на специализиран автомобил за спешна медицинска помощ, нито ще може да изпълнява неговите функции.

  Посредством Телемедицината, която се извършва от мобилния кабинет, по-сложните медицински казуси в бъдеще ще могат да бъдат консултирани и със специалисти и от големите болници в страната, до които възрастните пациенти от селата не само в димитровградско, но и в цяла България, рядко имат възможност да стигнат. Мобилният кабинет се обслужва от фелдшер и медицинска сестра, а лекарят се намира в кабинета си в болницата и наблюдава всички изследвания и следи всички медицински манипулации, които се извършват на пациента.

  Медицинските лица извършват прегледите на пациентите в специализирания автомобил за отдалечена диагностика, като данните се предават в реално време към лекари специалисти в местната болница МБАЛ "Света Екатерина", на база на което се предписва лечение. Всички данни от изследванията, направени на място в селата, се рапращата на лекуващите лекари на пациентите, както им се дава и талон с линк към интернет-платформата, от където могат сами да се сдобият с резултатите.

  Това, което спъва прегледа да бъде напълно ефективен, е невъзможността в българското законодателство да бъде издадена електронна рецепта, която да може да се изпълни в аптека. От Община Димитровград възнамеряват да предложат на Министерството на Здравеоопазването законови промени, които да изчистят подобни проблеми, които ще бъдат установени по време на практическото приложение на Телемедицината. Прегледите са напълно безплатни за пациентите, като средствата за изпъняваните дейности се покриват по европейската програма, по която е изпълнен проекта.

  Възрастните хора, които се възползваха от модерната диагностична техника, монтирана в специализирания автомобил, изразиха голяма удовлетвореност от това, че могат да се прегледат на място в селото и не им се налага да ходят до града и да обикалят по доктори.

  Една от жените, чакаща за преглед каза, че е на 82 години и от 2 години се кани да иде на преглед до лекуващия си лекар, но така и не го правила. "Като ида при доктора, чакам на опашка, после той ме праща при друг доктор в болницата, където пак чакам и после ми казват ела утре за изследвания, а вече трудно вървя и не мога цял ден да обикалям в града. А така те идват тука и ако ми изпишат лекарства ще помоля, някой съсед да ми ги вземе от града", сподели 82-годишната баба.

  Предстои да се направи среща с кметовете на димитровградските села за да може да се създаде график и организация в малките населени места в общината. Кметовете ще играят основна роля в логистиката на прегледите, които ще се извършват в техните села, като организират мястото на автомобила и ще правят списъци на пациентите, които имат желание да бъдат прегледани.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Вл
   Влади
   0 0
   13:59, 13 юни 2020
   Правилно, първо в Добрич, че там сигурно има много болни хора. Да не забравите ОПГ Димитрови...със

  Хороскоп за 04.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
  04 юли 2020
  Последни новини