3 °C

Мобилният медицински кабинет прегледа първите пациенти в село Добрич

  Днес, 11 юни, бяха направени за пръв път изследвания със специализиран диагностичен автомобил в димитровградското село Добрич. Главно възрастни хора се наредиха, за да бъдат прегледани от екипа в мобилната клиника.

  От 11 юни в димитровградско тръгва специализиран автомобил за отдалечена медицинска диагностика

  Специализираният автомобил, с който община Димитровград разполага, е оборудван с ултразвукова коремна сонда, отоскоп, телемедицински стетоскоп, екг-апарат с 12 канала, монитор за витални показатели, специализирана камера с вградена осветителна система, както и система за видеоконферетни разговори. Мобилният медицински кабинет, който ще посещава селата, е за извършване на прегледи и не е линейка, както го определиха граждани. Той няма характеристика на специализиран автомобил за спешна медицинска помощ, нито ще може да изпълнява неговите функции.

  Посредством Телемедицината, която се извършва от мобилния кабинет, по-сложните медицински казуси в бъдеще ще могат да бъдат консултирани и със специалисти и от големите болници в страната, до които възрастните пациенти от селата не само в димитровградско, но и в цяла България, рядко имат възможност да стигнат. Мобилният кабинет се обслужва от фелдшер и медицинска сестра, а лекарят се намира в кабинета си в болницата и наблюдава всички изследвания и следи всички медицински манипулации, които се извършват на пациента.

  Медицинските лица извършват прегледите на пациентите в специализирания автомобил за отдалечена диагностика, като данните се предават в реално време към лекари специалисти в местната болница МБАЛ "Света Екатерина", на база на което се предписва лечение. Всички данни от изследванията, направени на място в селата, се рапращата на лекуващите лекари на пациентите, както им се дава и талон с линк към интернет-платформата, от където могат сами да се сдобият с резултатите.

  Това, което спъва прегледа да бъде напълно ефективен, е невъзможността в българското законодателство да бъде издадена електронна рецепта, която да може да се изпълни в аптека. От Община Димитровград възнамеряват да предложат на Министерството на Здравеоопазването законови промени, които да изчистят подобни проблеми, които ще бъдат установени по време на практическото приложение на Телемедицината. Прегледите са напълно безплатни за пациентите, като средствата за изпъняваните дейности се покриват по европейската програма, по която е изпълнен проекта.

  Възрастните хора, които се възползваха от модерната диагностична техника, монтирана в специализирания автомобил, изразиха голяма удовлетвореност от това, че могат да се прегледат на място в селото и не им се налага да ходят до града и да обикалят по доктори.

  Една от жените, чакаща за преглед каза, че е на 82 години и от 2 години се кани да иде на преглед до лекуващия си лекар, но така и не го правила. "Като ида при доктора, чакам на опашка, после той ме праща при друг доктор в болницата, където пак чакам и после ми казват ела утре за изследвания, а вече трудно вървя и не мога цял ден да обикалям в града. А така те идват тука и ако ми изпишат лекарства ще помоля, някой съсед да ми ги вземе от града", сподели 82-годишната баба.

  Предстои да се направи среща с кметовете на димитровградските села за да може да се създаде график и организация в малките населени места в общината. Кметовете ще играят основна роля в логистиката на прегледите, които ще се извършват в техните села, като организират мястото на автомобила и ще правят списъци на пациентите, които имат желание да бъдат прегледани.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Вл
   Влади
   0 0
   13:59, 13 юни 2020
   Правилно, първо в Добрич, че там сигурно има много болни хора. Да не забравите ОПГ Димитрови...със

  Хороскоп за 26.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
  26 фев 2021
  Последни новини