Мобилният медицински кабинет прегледа първите пациенти в село Добрич

    Днес, 11 юни, бяха направени за пръв път изследвания със специализиран диагностичен автомобил в димитровградското село Добрич. Главно възрастни хора се наредиха, за да бъдат прегледани от екипа в мобилната клиника.

    От 11 юни в димитровградско тръгва специализиран автомобил за отдалечена медицинска диагностика

    Специализираният автомобил, с който община Димитровград разполага, е оборудван с ултразвукова коремна сонда, отоскоп, телемедицински стетоскоп, екг-апарат с 12 канала, монитор за витални показатели, специализирана камера с вградена осветителна система, както и система за видеоконферетни разговори. Мобилният медицински кабинет, който ще посещава селата, е за извършване на прегледи и не е линейка, както го определиха граждани. Той няма характеристика на специализиран автомобил за спешна медицинска помощ, нито ще може да изпълнява неговите функции.

    Посредством Телемедицината, която се извършва от мобилния кабинет, по-сложните медицински казуси в бъдеще ще могат да бъдат консултирани и със специалисти и от големите болници в страната, до които възрастните пациенти от селата не само в димитровградско, но и в цяла България, рядко имат възможност да стигнат. Мобилният кабинет се обслужва от фелдшер и медицинска сестра, а лекарят се намира в кабинета си в болницата и наблюдава всички изследвания и следи всички медицински манипулации, които се извършват на пациента.

    Медицинските лица извършват прегледите на пациентите в специализирания автомобил за отдалечена диагностика, като данните се предават в реално време към лекари специалисти в местната болница МБАЛ "Света Екатерина", на база на което се предписва лечение. Всички данни от изследванията, направени на място в селата, се рапращата на лекуващите лекари на пациентите, както им се дава и талон с линк към интернет-платформата, от където могат сами да се сдобият с резултатите.

    Това, което спъва прегледа да бъде напълно ефективен, е невъзможността в българското законодателство да бъде издадена електронна рецепта, която да може да се изпълни в аптека. От Община Димитровград възнамеряват да предложат на Министерството на Здравеоопазването законови промени, които да изчистят подобни проблеми, които ще бъдат установени по време на практическото приложение на Телемедицината. Прегледите са напълно безплатни за пациентите, като средствата за изпъняваните дейности се покриват по европейската програма, по която е изпълнен проекта.

    Възрастните хора, които се възползваха от модерната диагностична техника, монтирана в специализирания автомобил, изразиха голяма удовлетвореност от това, че могат да се прегледат на място в селото и не им се налага да ходят до града и да обикалят по доктори.

    Една от жените, чакаща за преглед каза, че е на 82 години и от 2 години се кани да иде на преглед до лекуващия си лекар, но така и не го правила. "Като ида при доктора, чакам на опашка, после той ме праща при друг доктор в болницата, където пак чакам и после ми казват ела утре за изследвания, а вече трудно вървя и не мога цял ден да обикалям в града. А така те идват тука и ако ми изпишат лекарства ще помоля, някой съсед да ми ги вземе от града", сподели 82-годишната баба.

    Предстои да се направи среща с кметовете на димитровградските села за да може да се създаде график и организация в малките населени места в общината. Кметовете ще играят основна роля в логистиката на прегледите, които ще се извършват в техните села, като организират мястото на автомобила и ще правят списъци на пациентите, които имат желание да бъдат прегледани.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Вл
      Влади
      0 0
      13:59, 13 юни 2020
      Правилно, първо в Добрич, че там сигурно има много болни хора. Да не забравите ОПГ Димитрови...със
    Последни новини