12 °C

Мобилният медицински кабинет прегледа първите пациенти в село Добрич

  Днес, 11 юни, бяха направени за пръв път изследвания със специализиран диагностичен автомобил в димитровградското село Добрич. Главно възрастни хора се наредиха, за да бъдат прегледани от екипа в мобилната клиника.

  От 11 юни в димитровградско тръгва специализиран автомобил за отдалечена медицинска диагностика

  Специализираният автомобил, с който община Димитровград разполага, е оборудван с ултразвукова коремна сонда, отоскоп, телемедицински стетоскоп, екг-апарат с 12 канала, монитор за витални показатели, специализирана камера с вградена осветителна система, както и система за видеоконферетни разговори. Мобилният медицински кабинет, който ще посещава селата, е за извършване на прегледи и не е линейка, както го определиха граждани. Той няма характеристика на специализиран автомобил за спешна медицинска помощ, нито ще може да изпълнява неговите функции.

  Посредством Телемедицината, която се извършва от мобилния кабинет, по-сложните медицински казуси в бъдеще ще могат да бъдат консултирани и със специалисти и от големите болници в страната, до които възрастните пациенти от селата не само в димитровградско, но и в цяла България, рядко имат възможност да стигнат. Мобилният кабинет се обслужва от фелдшер и медицинска сестра, а лекарят се намира в кабинета си в болницата и наблюдава всички изследвания и следи всички медицински манипулации, които се извършват на пациента.

  Медицинските лица извършват прегледите на пациентите в специализирания автомобил за отдалечена диагностика, като данните се предават в реално време към лекари специалисти в местната болница МБАЛ "Света Екатерина", на база на което се предписва лечение. Всички данни от изследванията, направени на място в селата, се рапращата на лекуващите лекари на пациентите, както им се дава и талон с линк към интернет-платформата, от където могат сами да се сдобият с резултатите.

  Това, което спъва прегледа да бъде напълно ефективен, е невъзможността в българското законодателство да бъде издадена електронна рецепта, която да може да се изпълни в аптека. От Община Димитровград възнамеряват да предложат на Министерството на Здравеоопазването законови промени, които да изчистят подобни проблеми, които ще бъдат установени по време на практическото приложение на Телемедицината. Прегледите са напълно безплатни за пациентите, като средствата за изпъняваните дейности се покриват по европейската програма, по която е изпълнен проекта.

  Възрастните хора, които се възползваха от модерната диагностична техника, монтирана в специализирания автомобил, изразиха голяма удовлетвореност от това, че могат да се прегледат на място в селото и не им се налага да ходят до града и да обикалят по доктори.

  Една от жените, чакаща за преглед каза, че е на 82 години и от 2 години се кани да иде на преглед до лекуващия си лекар, но така и не го правила. "Като ида при доктора, чакам на опашка, после той ме праща при друг доктор в болницата, където пак чакам и после ми казват ела утре за изследвания, а вече трудно вървя и не мога цял ден да обикалям в града. А така те идват тука и ако ми изпишат лекарства ще помоля, някой съсед да ми ги вземе от града", сподели 82-годишната баба.

  Предстои да се направи среща с кметовете на димитровградските села за да може да се създаде график и организация в малките населени места в общината. Кметовете ще играят основна роля в логистиката на прегледите, които ще се извършват в техните села, като организират мястото на автомобила и ще правят списъци на пациентите, които имат желание да бъдат прегледани.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Вл
   Влади
   0 0
   13:59, 13 юни 2020
   Правилно, първо в Добрич, че там сигурно има много болни хора. Да не забравите ОПГ Димитрови...със

  Хороскоп за 30.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
  30 окт 2020
  Последни новини