До 20-ти юни всеки ден с очакване за дъжд и градушки

До 20-ти юни си носете чадърите всеки ден, защото вероятността за валежи е значителна.   Времето остава със същата характеристика както в първото десетдневие на месеца-слънчево време до обяд и дъжд в следобедните часове или привечер. Според коментара  на шефа на Метеорологичната  обсерватория в Хасково Спас Александров потенциалът за градушки и във второто десетдневие на месеца е голям. А заради високата влажност на въздухът посевите са застрашени от процеси на гнилост, особено лозята и овошките. Затова стопаните трябва да следват технологичните мерки за обработката за защита, съветва той.

Следобедната буря, която се разви във вторник в региона е била с локален характер. Тръгнала е от Минерални бани, където падна и градушка с големината на орех-около 10 милиметра, и е  засегнала най-вече районите по поречието на р. Марица. По поречието на р. Арда дори не са отразени валежи. Най-голямо количество дъжд е паднало във вчерашния ден в района на Любимец. Там са измерени 32,7 л/кв.м. и слаба кратка градушка. По на юг-към с. Орешец са измерени 21 л/кв.м., а на север-към Изворово- 15 л/кв.м. В Минерални бани падналото количество дъжд е било 7,5 л/кв.м, а в Димитровград- 16,5 л/кв.м., в района на Симеоновград-9 л.на квадрат. В областния град Хасково, където на места също удари град, но с размера на грахово зърно, измереното количество дъжд на кв.м. е било 1,5 литра.

„Тези явления са съвсем нормални за месец юни, който  по принцип е сред топлите месеци в годината с най-интензивни валежи.“, обясни Спас Александров. В първото десетдневие на месеца е имало три валежни дни с  по-високи количества.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини