22 °C

Колко задължителна е задължителната карантина при връщане в България

От близо три месеца повечето от пристигащи в България от други страни подлежат на задължителна 14-дневна карантина, която трябва да намали риска от разпространение на COVID-19 в страната. Мерките, взети в разгара на извънредното положение, продължават да действат и след отпадането на повечето други ограничения, тъй като се смятат за ключови в борбата с коронавируса. Въпреки включването на служители на поне две министерства в проверките по границите обаче се оказва, че заради пропуски в контрола, е възможно пътници от рискови държави да влязат в България без да им бъде наложена изолация, а за да се избегне риск от зараза, практически се разчита единствено на самодисциплината им.

Според последната заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 17 юни на 14-дневна карантина подлежат влизащите от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Португалия, както и пристигащите българи от всички страни извън Европейския съюз с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора, Монако и Ватикан. В страната продължава да действа забрана за влизане на чужденци от трети страни.

На границата не питат

Павел (името е измислено, защото мъжът предпочита да запази анонимността си - бел.ред.) се прибира в България от Испания на 11 юни, като влиза през контролнопропускателния пункт "Калотина", на границата със Сърбия. По това време Испания е в списъка от държави, при пристигането от които се налага задължителна изолация в домашни условия.

"Когато обявиха, че отпада карантината при влизане в България от повечето държави, решихме да тръгнем. Испания беше в списъка на държавите, които практически са изключения и затова решихме да останем във Франция и в Хърватска преди да се приберем в България, така че да направим все едно карантинен период без да сме под карантина", разказва мъжът пред "Дневник". По думите му на граничния пункт контролиращите се интересували повече дали си е платил стари пътни глоби и не са го питали откъде реално идва.

Ива (името също е сменено - бел. ред.)каца на летището в София на 3 юни от Съединените щати, с прекачване на летището във Франкфурт.

"Процедурата на летище София е в зависимост от това, къде се прави трансфер в Европа - хората или се поставят под карантина, или не", разказа пред "Дневник" жената. Тя се разминала с карантината, тъй като такава не се изисква за пристигащите от Германия. Нейни приятели, за които разказва, също се върнали от САЩ, но с прекачване в Лондон, поради което били изпратени в изолация, тъй като Великобритания е в списъка на рисковите държави.

Ива обяснява, че още в самолета от "Луфтханза" са раздали на пътниците бланки, на които те се подписали, че ще бъдат поставени под карантина. На летището в София обаче "служители с белите медицински костюми" са заявили, че от авиопревозвачът е дал грешни бланки и те били изхвърлени.

Допълва, че не е давала обяснение откъде пътува, но контролиращите на летището не са прегледали бордните им карти.

Питайте другите

Въпреки опитите си "Дневник" не успя да получи от МВР, здравното министерство и Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) конкретни отговори как властите установяват дали влизащите в страната пристигат от рискова страна и следва да бъдат поставени под 14-дневна карантина.

От пресцентъра на МВР в телефонен разговор препратиха към другите две институции и отказаха да уточнят дали само здравните служители на граничните пунктове имат правомощия да установяват откъде идват пътниците.

От Министерството на здравеопазването коментираха, че отговорите на въпросите се съдържат в заповед на министъра на здравеопазването от 29 май, в която се уточнява редът за установяване и регистриране на заразените. Според документа служителите на регионалните здравни инспекции въвеждат данни в регистър за карантинирани лица и спазват предписанията на директорите на тези служби. Служителите на "Гранична полиция" пък са задължени да подават "в реално време по автоматизиран път към регистъра" данни за тези които са поставени под карантина. Оттам данните би следвало да са достъпни за здравните власти, личните лекари, общините и МВР, които следят за спазването на изолацията и могат да налагат глоби до 3 хил. лв. при нарушения.
В заповедта обаче няма конкретни изисквания и указания как се извършват проверките по границите.

Лаконичният писмен отговор на столичната здравна инспекция гласи, че при проверките на летището в София служителите им взимат предвид първата страна на отпътуване, а не междинните спирки.

В публичните регистри данни колко са поставените под карантина заради пристигане от чужбина няма. Единствената известна информация е за общия брой на хората под карантина в страната - според единния информационен портал за коронавируса те са около 18 хил. души.

Кой откъде е

Според прибиращия се от Испания Павел правилата не са прецизно дефинирани. Аргументира се с използвания в заповедта израз, според която карантината важи за хората, които "влизат" от изброените в документа държави.

"От "влизат в България" се предполага, че човек влиза от държавата, чиято граница прекосява, съответно така, както е написана заповедта, тя не важи за мен - аз не влизам от Испания, аз влизам от Сърбия. Чисто като формулировка е глупаво направено", смята той.

Справка в три от последните заповеди за задължителното поставяне под карантина, с които се променя списъка от рискови държави, показва, че в заповедите от 29 май и от 4 юни са използвани думите "влизат на територията на Република България". В най-новите - от 13 юни и от 17 юни, вече е записано, че на задължителна 14-дневна карантина подлежат хората, които "пристигат на територията на Република България". В отделна точка изрично е уточнено какво означава това:

По смисъла на тази заповед държавата, от която лицето пристига, е държавата-начална точка на неговото отпътуване, независимо от престоя или транзитното му преминаване през други държави по време на придвижването му".

Този текст би трябвало да важи поне до 30 юни, когато изтича извънредната епидемична обстановка.

Предписание или декларация

На границата пристигащите в България попълват два вида документи - декларация или предписание.

Декларацията е за хората, които не се поставят под карантина. С нея пристигащите потвърждават, че 

нямат симптоми на коронавирус, не са били в контакт с болен от COVID-19, запознати са с епидемичната обстановка в България и ще спазват мерките в страната, че пътуват на собствен риск, като са наясно с рисковете от COVID-19 и че носят отговорност за подаване на неверни данни.


Този документ също се променя в рамките на няколко дни. Във версията му от 29 май и 4 юни не се посочва откъде пристига пътуващият. Във версиите от 12 юни и 13 юни това уточнение вече присъства.

Предписанието е документът за поставяне под карантина. В него се посочва 

адрес, на който пристигащият ще прекара задължителната си изолация, изрично се казва, че не може да напуска дома си и са посочени основните препоръки за спазване на дистанция от останалите в дома и за поддържане на връзка с личния лекар.


Изискванията за влизане и пребиваване в България може да бъдат намерени в официалния държавен сайт за коронавируса - в секцията "Аз съм..." с опция да се избере "Завръщам се в България". Информацията за забраните и карантината има и в заповедите на министерството на здравеопазването тук.

За сайта за справки за пътувания на Европейската комисия - тук
За мерките по време, на полет, които изглежда, че са само пожелателни - тук

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Пе
  пешо
  4 -1
  15:40, 20 юни 2020
  ако мислите че пристигащите спазват карантина бедна ви е фантазията с едно име влиза с друго излиза никой не ги проверява след като ги проверят на адреса илизат и се разхождат по улиците

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
14 авг 2020

Случаен виц

Последни новини