Теодор Ушев спечели наградата за късометражен филм на фестивала в Анеси

Режисьорът Теодор Ушев спечели награда "Кристал" за късометражен филм с "Физика на тъгата" на международния фестивал за анимационни филми в Анеси, съобщи сайтът на кинофорума. 

"Благодаря ви! Thank You! Merci!
Във всяка професия има една награда, или постижение, които бележат своеобразен връх или достижение. Не, не е задължително да са най-рекламираните, или шумните. Алпинистите имат своя известен най-висок връх, писателите, математиците, физиците своя Нобел, журналистите - Пулицър, и т. н. В Анимацията, този връх е Голямата Награда на фестивала в Анеси. Или просто Кристалът на Анеси. Това е нашият Еверест" - написа Теодор Ушев във Фейсбук. Той съобщи също, че филмът е получил и наградата на международната критика ФИПРЕСИ. "Един от тези редки случаи, когато мнението на журито и критиката случайно съвпадат", добави режисьорът и посвети отличието на своя баща.  

Сп. "Варайъти" определи наградата "Кристал" за късометражен филм като една от най-желаните на фестивала. Изданието беше включило филма "Физика на тъгата" в списъка си с десетте продукции, които не трябва да бъдат пропускани. 

Главната награда на фестивала - "Кристал" за пълнометражен анимационен филм спечели "Белята: Детството на Марта Джейн Канари" на французина Реми Шайе.

Наградата на журито беше присъдена на руския "Носът или конспирацията на различните" на Андрей Хржановски, посветен на новаторите в науката и изкуството.
Наградната церемония беше излъчена в Ютюб. 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини