Плевнелиев: Ако Радев има морал, да освободи секретаря Пламен Узунов

Очаквам следващите месеци да сме свидетели на още много от тази нечиста кампания, която се води, но която се е водила и в миналото. Това заяви пред БНР президентът на България 2012-2017 г. Росен Плевнелиев по повод разпространените през последните седмици чатове, записи и снимки.

По негови думи политиците дължат коректност на българските граждани, а не "да се замерят със записи, за които не е доказано, че са истински, както и прокуратурата да работи с недомлъвки, а да не изкаже докрай цялата истина".

Той беше категоричен, че президентът Румен Радев трябва да освободи секретаря по антикорупция Пламен Узунов.

"Радев четири години се изживява като единствения и уникален, който ще пребори корупцията и който е алтернатива. Ако има мъничко морал, което се претендира от президентската институция, този секретар трябва да си тръгне", заяви Плевнелиев.

Според него са прекрачени всички граници относно назначаването на наши посланици в чужди държави.

По думи на Плевнелиев българите никога не са приемали задкулисните вземания на решения между политици и бизнесмени и излязлото като кореспонденция между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов ясно показвало доказателства в тази посока.

Според него е имало задкулисно "борене на влияние как да се пробута на правителството определен посланик, който да свърши определена работа".

Той заяви, че е възможно президентът да настоява даден човек да отиде посланик в определена държава, като това може да се случи по два начина.

"Първият е съгласуване, консултации между президента и министъра на външните работи. Вторият начин, който е на ръба на закона, е практикуван по време на втория мандат на президента Георги Първанов, а очевидно и сега при президента Радев - когато президентът казва, че за да подпише някои назначения за посланици, настоява да се съобразят с неговите кандидати за дадени позиции", обясни Плевнелиев.

Според него обаче е категорично отвъд закона "някакви бизнесмени да си говорят с някакви съветници, а те да лобират пред президента, който пък да лобира пред министъра на външните работи за определена кандидатура, както се е случило в случая "Бобоков-Узунов".

Относно призива на над 100 световни знаменитости, сред които и самият Плевнелиев, когато бъде създадена ваксина срещу коронавируса, тя да бъде достъпна за цялото население на планетата, той заяви, че не може да има дискриминация, когато става дума за човешки живот.

Според него правилното решение е да се избере здравето пред икономиката и било повод за гордост, че българското правителство е постъпило точно така, защото държавите, избрали обратното, сега били много по-зле от България.

Плевнелиев призова за спазване на противоепидемичните мерки и предупреди, че дори да се говори за ваксини, те ще бъдат готови за масова употреба най-рано след 2 години.

Според него втора вълна на епидемията ще бъде унищожителна, тъй като ще застраши икономическата система и икономическата съдба и перспектива на хиляди семейства.

Ако не искаме това да се случи, трябва да сме с най-умните и развити държави, които вече планират и се подготвят за това, а не да щракаме с пръсти и всеки да гледа себе си и това да доведе до тежки икономически, но и здравни последствия, настоя той.

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Хх
    хххл
    4 -5
    15:15, 30 юни 2020
    Тоя пък откъде се измъкна БЕ?
  • 2
    Гр
    ГРАЖДАНИНА Х
    6 -5
    15:30, 30 юни 2020
    Най-достойния човек до момента минал през президентския пост в България. Бъдете жив и здрав г-н Плевналиев.
  • 3
    Зз
    зз
    4 -3
    16:07, 30 юни 2020
    Не някои друг а плевнелиев , ти ли ще говориш за морал ?
  • 4
    Па
    Панаетюф Теню ут Гереня
    2 -2
    16:47, 30 юни 2020
    Роско, седи си в къщи ду булката, варди си га и ни мой твърде са убада, от хем пак са излагаш, хем някой по-отворено младо момче ше га покани в къщи си да му казва индивидуално за времето пу микрофона.
  • 5
    55
    555
    0 0
    11:39, 4 юли 2020
    от всякъде си наакан .н .
Последни новини