Десетки каяци ще отплават по река Марица от Димитровград

За шеста поредна година читалището в димитровградското село Райново „Марица 2008” и "Воден клуб"-Хасково организират поход по река "Марица" с каяци. 80 километра ще изминат за три дни от Димитровград до Свиленград по вода запалените гребци със своите каяци. До момента 66 души са потвърдили участието във водното приключение, което ще стартира на 3 юли, информира кметът на с. Райново, Митко Желязков. 

Стартът ще бъде даден сутринта, а началната дестинация е "железния жп мост" на река Марица в Димитровград, от където се очаква да потеглят около 40 - 50 каяка. Водният поход по долната част на река Марица е най-атрактивният участък от реката, който през този сезон обикновено е осеян с прагчета, скокове, вълнички, птича песен, полъх на вятъра, пясъчни коси, приканват организаторите.

Лагерът на спортистите ще е постоянен в село Райново и няма да се налага местенето му. За съжаление културната програма, организирана от читалището в селото, няма да се състои заради противоепедимичните мерки.

Участниците в похода гребат до неделя включително на три етапа. Първият етап - от Димитровград до село Райново, където е и сборният им пункт и техния лагер, гребците ще изминат около 20 км. по вода.

Вторият етап, който тръгва в събота от село Райново и ще приключи в гр. Харманли, където каяците ще "пренощуват" под охрана до неделнната сутрин. 

Последният етап ще продължи около 5-6 часа според участниците, а разстоянието, което ще изминат, е около 30 км. от град Харманли до граничния град Свиленград.

Каякът представлява малък, лек, относително тесен плавателен съд. Задвижва се от човешка сила с помощта на едно двулопатково гребло. Каяците, с които се превзема разстоянието от Димитровград до Свиленград, са двуместни.

Дисциплината кану-каяк е официално признат олимпийски спорт от 1936 г. Неговата история стартира от ескимосите, които ги изработват, като съшиват и надяват кожа на дърво или скелет на кит. С тях те ловуват. Съвременният каяк се използва за воден туризъм и в зависимост от конструкцията си, може да се използва в реки (гребен слалом), езера (водно родео) или морета (експедиции, воден туризъм).

Предпочитаният материал за изработка е пластмасата, защото каякът трябва да е лек и маневрен, но се изработват и от дърво, карбон, кевлар и други материали с цел подобряване плаваемостта на каяка.

Каяците са приспособени за военни нужди по време на Втората световна война. В днешни времена каякът се използва главно за туризъм и спортни състезания.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини