"Война и мир" е най-великата книга за всички времена

Американското списание "Нюзуик" направи класация на стоте най-велики книги на всички времена, като на първо място в списъка е романа на руския писател Лев Толстой "Война и мир".

На второто място се нарежда антиутопията "1984" на британеца Джордж Оруел, трета е култувата книга на Джеймс Джойс "Одисей". Четвъртата най-велика книга на света е "Лолита" на Владимир Набоков, на пето място е "Врява и безумство" на Уилям Фолкнър.

В десятката влизат още "Невидимият човек" на Ралф Елисън, "Към фара" на Вирджиния Улф, "Илиада" и "Одисея", "Гордост и предразсъдъци" от Джейн Остин и "Божествена комедия" на Данте Алигери.

В стотицата влизат още произведения на Габриел Гарсия Маркес, Чарлз Дарвин, Карл Маркс, Джон Р.Р. Толкин, Уилям Шекспир, Марсел Пруст, Хенри Милър, Зигмунд Фройд, Мао Дзедун и Джон Мейнард Кейнс. Библията е едва на 41 място в класацията.

За изготвянето на класацията са взети под внимание историческото влияние на книгите, интелектуалната им значимост в световната култура, актуалната им значимост и популярността им сред съвременните читатели.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини