28 °C

Седмокласниците на ПМГ- Хасково са в топ 10 с резултатите си по БЕЛ

  Природо-математическата гимназия “Акад. Боян Петканчин“ в Хасково е в топ 10 на училищата в страната с най-висок резултата по български език и литература на Националното външно оценяване в 7-ми клас. Седмокласниците от елитната хасковска гимназия са със среден резултат от 81.86 точки, съобщиха от МОН. На първо е МГ “Д-р Петър Берон“ във Варна със среден успех 90.43 точки. Варненската математическа оглавява класацията и по математика.

  В региона на Хасково при индивидуалните постижения, с най-добри резултати от двата изпита е възпитаничката на Природо-математическата гимназия в Димитровград. Тя има 100 т. по математика и 98 т. по български език и литература. С максимални точки в региона по математика са общо тримата ученици, другите двама са от ПМГ -Хасково и от ОУ „Хр. Смирненски“ в областния град. В страната с този максимален резултат са 349 седмокласници, стана ясно от пресконференцията днес на МОН.

  От изпита по БЕЛ в страната има 8 ученици с максималните 100 точки, с такъв резултата в Хасковска област няма седмокласници, но има доста отлични оценки. 16 са възпитаниците, на ОУ „Климент Охридски“ в Хасково и седем от хасковската Природо-математическа гимназия, които завършват основното си образование с над 90 точки от НВО по БЕЛ.

  Като цяло резултатите от тазгодишните изпити на седмокласниците са съпоставими с миналогодишните, дори са малко по-добри и следват тенденцията за по-високи средни постижения в страната, коментира началникът на отдел “Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО- Хасково Иван Панайотов, който е и председател на Комисията по организиране на приема на ученици в осми клас.

  На НВО в Хасковска област тази година са се явили повече ученици в сравнение с миналата година, но това се обяснява с по-многобройния випуск седмокласници през 2020 година в региона. Изпитът по БЕЛ са положили 1896 седмокласници, а по математика -1892-ма.

  По отношение на постигнатия успех по БЕЛ с 44,85 т в Хасково резултатът е малко под средния за страната, който е 51,06 точки и малко по-нисък в сравнение с миналогодишния, който е бил 45.02 точки.

  По математика обаче в страната и в региона на Хасково средният успех на седмокласниците е повишен по-осезаемо тази година. В страната той е 36,33 т, а в област Хасково- 32 точки. За сравнение през 2019 година в Хасковско постижението е било от средно 28,4 точки.

  От направения анализ в РУО-Хасково коментират, че онлайн обучението през втория учебен срок, наложено заради здравната криза, не се е отразило негативно на седмокласниците в подготовката им за НВО. Такова заключение правят и от МОН в обобщението на резултатите за страната.

  Предстои и кампанията по кандидатстване на учениците в гимназиите. В региона на Хасково има над 2000 обявени места в 78 професионални и профилирани паралелки на 26 училища.

  Подаването на заявленията започва на трети юли. От РУО- Хасково призоваха, предвид здравната ситуация, кандидатите да попълнят документите си онлайн. Това ще е възможно през платформата на МОН с идентификационния код, с който седмокласниците са се явили на изпитите, а след това са проверили и оценките си. Чрез кода за достъп всеки от учениците ще вижда в профила си план-прима на училищата най-напред от Хасковска област, а от падащото меню, и този в останалите области, обясни Иван Панайотов.

  Важен момент при подаването на документите за професионалните гимназии онлайн е, че към тях трябва да се приложи и сканирано медицинско свидетелство, което да показва, че професията, която си е избрал кандидатът, не е противопоказна за неговото здравословно състояние.

  Експертът от РУО посочи, че родителите и децата не трябва да имат никакви притеснения при подаването на документите през интернет и дори ако се допусне грешка при онлайн попълването, в дните на първия етап на приема -от 3-ти до 7-ми юли, вкл., те ще могат на място в РУО да получат съдействие за нанасяне на необходимите корекции.

  За тези, които нямат техническата възможност да се справят с кандидатстването онлайн, подаването на документите ще е възможно и на хартиен носител. В Хасково това ще става в определена зала в Обединените ученически общежития при спазването на всички здравни мерки за сигурност. В останалите общински центрове има определени училища “гнезда“, уточни Иван Панайотов.

  В отговор на запитвания, които получават в РУО, той посочи, че подредбата на желанията не дава преимущество в класирането, за него най-важен е балът на ученика.

  Резултатите от първия етапа на класирането ще бъдат известни до 13 юли. В следващите три дни учениците, които са доволни от мястото се записват в училищата, където са кандидатствали. Пак там отиват и тези, които искат да участват във второто класиране. В този етап няма възможност за подаване на заявления онлайн. От второто класиране резултатите ще бъдат обявени на 20-ти юли, а през следващите два дни ще върви записването в училищата. На 23-ти юли ще бъдат обявени незаетите места места и ще тръгне третото класиране, при което заявленията отново ще могат да се подават онлайн, както и на хартия до 27-ми юли. На 29-ти юли ще станат ясни приетите в този етап ученици. На 3-ти август ще бъдат обявени последните свободни места. Следва окончателният прием в гимназиите до 10-ти септември, когато приключва цялата кампания за кандидатстване след седми клас.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  Хороскоп за 07.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доста ще се колебаете за представител на огнените знаци. От това, какво точно предпочетете ще зависи удовлетвореността ви в края на деня. Оставете настрана въпрос, който само ви създава неприятности, и се посветете на перспективни дейности. Стабилизирате отношенията си със сърдечния партньор.
  07 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Доброто ви настроение ще се отрази на околните и работата ще върви по-леко. Уверени и знаещи какво правите, ще доминирате с оптимизъм и конструктивна мисъл. Ако търсите работа засилете контактите си, със сигурност ще намерите подходящо предложение или сами ще започнете свой бизнес.
  07 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще прегърнете една идея и ще заживеете с планове за нейното осъществяване. Това ще повиши настроението ви, ще ви направи активни и по-добри. Не пренебрегвайте текущите си ангажименти, отделете време на всичките си задачи. Възможно е да получите новина, която ще внесе яснота в очакванията ви.
  07 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Сред колегите ще наложите вижданията си по конкретна задача, така, че да я свършите в срок и с нужното качество. Печалбите ви ще се увеличат, предвид факта, че за същото време ще отхвърляте повече работа. Ще имате изяви в сферата на туризма, рекламата, недвижимите имоти и обменът на информация. За някои ново запознанство и любов.
  07 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
  07 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще имате работа по дома и въпреки предложенията на близки и приятели ще предпочетете да я свършите. Това ще бъде добре за вас, още повече че обичате да нямате несвършени задължения. Нуждата от глътка свеж въздух обаче ще си каже думата и нищо чудно да прекарате известно време на интересно място с приятелите си. Бъдете спокойни - ще имате време за всичко.
  07 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Търсенията ще ви срещнат с близки на сърцето ви хора. Не помрачавайте деня си с нездрави мисли и не натоварвайте и други с тях. Здравословното ви състояние се подобрява. Насочените ви към конкретна задача действия ще доведат до резултат. Не си и помисляйте да не изпълните обещанията си.
  07 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Благоприятно развитие на начинанията ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане и мързел, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, а това допълнително ви стимулира.
  07 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  07 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпълнени сте с добри намерения, както по отношение на деловите си задачи, така и в личен план. Ще ви се отдаде да свършите много работа и в същото време да си починете. С ведрото си присъствие ще наситите атмосферата, правейки деня на всички покрай вас приятен. Не подценявайте едно важно до себе си присъствие.
  07 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предстоят ви промени както в професионален, така и в личен план. Радвате се обаче на подкрепата на всички около вас, които няма да останат безучастни към въпросите, които ви вълнуват. Стойте настрана от неприятности, които е възможно да ви съпътстват днес. Човек близък до вас ще ви покаже по-специалното си отношение, което доста ще ви поласкае.
  07 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Финансовите реализации днес ще направят по-спокойни както почивката ви, така и ремонтите, които предвиждате. На особена почит ще се радват държавните служители, които са в позиция да взимат важни решения. Други ще се интересуват от изгодни кредити или покупка на недвижим имот.
  07 май 2021
  Последни новини