Седмокласниците на ПМГ- Хасково са в топ 10 с резултатите си по БЕЛ

    Природо-математическата гимназия “Акад. Боян Петканчин“ в Хасково е в топ 10 на училищата в страната с най-висок резултата по български език и литература на Националното външно оценяване в 7-ми клас. Седмокласниците от елитната хасковска гимназия са със среден резултат от 81.86 точки, съобщиха от МОН. На първо е МГ “Д-р Петър Берон“ във Варна със среден успех 90.43 точки. Варненската математическа оглавява класацията и по математика.

    В региона на Хасково при индивидуалните постижения, с най-добри резултати от двата изпита е възпитаничката на Природо-математическата гимназия в Димитровград. Тя има 100 т. по математика и 98 т. по български език и литература. С максимални точки в региона по математика са общо тримата ученици, другите двама са от ПМГ -Хасково и от ОУ „Хр. Смирненски“ в областния град. В страната с този максимален резултат са 349 седмокласници, стана ясно от пресконференцията днес на МОН.

    От изпита по БЕЛ в страната има 8 ученици с максималните 100 точки, с такъв резултата в Хасковска област няма седмокласници, но има доста отлични оценки. 16 са възпитаниците, на ОУ „Климент Охридски“ в Хасково и седем от хасковската Природо-математическа гимназия, които завършват основното си образование с над 90 точки от НВО по БЕЛ.

    Като цяло резултатите от тазгодишните изпити на седмокласниците са съпоставими с миналогодишните, дори са малко по-добри и следват тенденцията за по-високи средни постижения в страната, коментира началникът на отдел “Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО- Хасково Иван Панайотов, който е и председател на Комисията по организиране на приема на ученици в осми клас.

    На НВО в Хасковска област тази година са се явили повече ученици в сравнение с миналата година, но това се обяснява с по-многобройния випуск седмокласници през 2020 година в региона. Изпитът по БЕЛ са положили 1896 седмокласници, а по математика -1892-ма.

    По отношение на постигнатия успех по БЕЛ с 44,85 т в Хасково резултатът е малко под средния за страната, който е 51,06 точки и малко по-нисък в сравнение с миналогодишния, който е бил 45.02 точки.

    По математика обаче в страната и в региона на Хасково средният успех на седмокласниците е повишен по-осезаемо тази година. В страната той е 36,33 т, а в област Хасково- 32 точки. За сравнение през 2019 година в Хасковско постижението е било от средно 28,4 точки.

    От направения анализ в РУО-Хасково коментират, че онлайн обучението през втория учебен срок, наложено заради здравната криза, не се е отразило негативно на седмокласниците в подготовката им за НВО. Такова заключение правят и от МОН в обобщението на резултатите за страната.

    Предстои и кампанията по кандидатстване на учениците в гимназиите. В региона на Хасково има над 2000 обявени места в 78 професионални и профилирани паралелки на 26 училища.

    Подаването на заявленията започва на трети юли. От РУО- Хасково призоваха, предвид здравната ситуация, кандидатите да попълнят документите си онлайн. Това ще е възможно през платформата на МОН с идентификационния код, с който седмокласниците са се явили на изпитите, а след това са проверили и оценките си. Чрез кода за достъп всеки от учениците ще вижда в профила си план-прима на училищата най-напред от Хасковска област, а от падащото меню, и този в останалите области, обясни Иван Панайотов.

    Важен момент при подаването на документите за професионалните гимназии онлайн е, че към тях трябва да се приложи и сканирано медицинско свидетелство, което да показва, че професията, която си е избрал кандидатът, не е противопоказна за неговото здравословно състояние.

    Експертът от РУО посочи, че родителите и децата не трябва да имат никакви притеснения при подаването на документите през интернет и дори ако се допусне грешка при онлайн попълването, в дните на първия етап на приема -от 3-ти до 7-ми юли, вкл., те ще могат на място в РУО да получат съдействие за нанасяне на необходимите корекции.

    За тези, които нямат техническата възможност да се справят с кандидатстването онлайн, подаването на документите ще е възможно и на хартиен носител. В Хасково това ще става в определена зала в Обединените ученически общежития при спазването на всички здравни мерки за сигурност. В останалите общински центрове има определени училища “гнезда“, уточни Иван Панайотов.

    В отговор на запитвания, които получават в РУО, той посочи, че подредбата на желанията не дава преимущество в класирането, за него най-важен е балът на ученика.

    Резултатите от първия етапа на класирането ще бъдат известни до 13 юли. В следващите три дни учениците, които са доволни от мястото се записват в училищата, където са кандидатствали. Пак там отиват и тези, които искат да участват във второто класиране. В този етап няма възможност за подаване на заявления онлайн. От второто класиране резултатите ще бъдат обявени на 20-ти юли, а през следващите два дни ще върви записването в училищата. На 23-ти юли ще бъдат обявени незаетите места места и ще тръгне третото класиране, при което заявленията отново ще могат да се подават онлайн, както и на хартия до 27-ми юли. На 29-ти юли ще станат ясни приетите в този етап ученици. На 3-ти август ще бъдат обявени последните свободни места. Следва окончателният прием в гимназиите до 10-ти септември, когато приключва цялата кампания за кандидатстване след седми клас.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    Последни новини