АПИ: Причината за катастрофата на АМ "Тракия" в неделя не е мантинелата

Мантинелата не е причина за катастрофата на АМ "Тракия" в неделя, при която тежкотоварен камион навлезе в насрещното платно на магистралата и се преобърна върху леки автомобили, информират от АПИ.

Нека да не се правят внушения, че по-високият клас ограда там в случая би довел до различни щети, по думите на Иван Досев, член на УС на агенцията, цитиран в съобщението.

Досегашната мантинела в участъка е била поставена през 1993 г. и към този момент е отговаряла на всички нормативни изисквания към ограничителните системи, се подчертава в текста. В момента на мястото се поставя стоманена предпазна ограда, която е оразмерена да задържи автобус. За такива места е предвиден най-високият клас мантинели, които се оразмеряват за удар от камион с тежест 38 тона, при ъгъл на удара 15 градуса и при скорост на движение 80 км/ч.

87 на сто от магистралите са с подменени ограничителни системи. Само през миналата година за подмяна на ограничителни системи по пътищата от бюджета на АПИ са вложени около 24 млн. лв. До месец юли т.г. инвестираните за тази дейност средства са 40 млн. лв.

През 2019 г. е изготвен технологичен проект и след средата на септември т.г. е предвидено да започне ремонт на 52 км - от 156-и до 208-и километър, в платното на АМ "Тракия" в посока Бургас.

В момента няма ограничение за движението на тежкотоварния трафик през летния сезон, се посочва още в информацията.

Въведените от Европейската комисия т.нар. "зелени" коридори заради разпространението на COVID-19, каквато е и АМ "Тракия", възпрепятстват въвеждането на каквито и да е ограничения по тях, е обяснил председателят на АПИ Георги Терзийски, съобщават от пресцентъра на агенцията.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини