Германски журналист: Тонът на "Бате Бойко" е фамилиарен, управлението му - авторитарно

Зад проевропейска фасада българският премиер Бойко Борисов наложи авторитарен режим. На много граждани обаче им омръзна от корупцията, а едно видео разпали гнева в България, пише журналистът Кено Ферзек в "Шпигел".

Българското Черноморие на много места е идилично, но то също така е Мека за корумпирани политици и бизнесмени, пише германският журналист Кено Ферзек в коментар за "Шпигел". Скандалът около парче от плажната ивица, където е седалището на един от най-съмнителните бивши политици в България, и което е охранявано с парите на данъкоплатците, доведе до най-големите политически протести в страната от години, четем още в материала. 

Съдебната система в България е под политически контрол

Случаят показва, че след почти 15 години в Европейския съюз, България още не е провела реформите, необходими за изграждането на една правова държава, смята Ферзек. Правната сигурност зависи от волята на властта, съдебната система е до голяма степен под политически контрол. Корупцията рядко се наказва, а журналистите, които съобщават за нея, стават обект на заплахи. За разлика от Виктор Орбан, Бойко Борисов не е дразнител във външнополитически план, затова вътрешнополитическата ситуация в България не е тема за Брюксел.

Недоволството на гражданите беше провокирано от личността на Ахмед Доган и неговата партия, към която принадлежи и политикът Делян Пеевски. Делян Пеевски контролира голяма част от медиите в България, припомня Ферзек. През 2014 година той беше сред отговорните за един от най-големите банкови фалити в историята на посткомуническа България, пише още журналистът.

Доган, някога сътрудник на българската държавна сигурност, вече не е активен политик, но все още се смята за един от най-влиятелните кукловоди в страната. Въпреки че плажовете в България трябва да са достъпни за обществото, достъпът до плажа в резиденцията на Доган в парк "Росенец", разположен близо до Бургас, е блокиран. Бившият правосъден министър Христо Иванов достигна с лодка до плажа и документира злоупотребата с власт. Стотици хиляди гледаха видеото в интернет. След това започнаха протестите. 

Истинска алтернатива на Борисов няма

Българите имат достатъчно причини за протести, смята германският журналист. Тонът на "Бате Бойко" е фамилиарен,  управлението му - авторитарно.  Истинска алтернатива на Борисов и ГЕРБ обаче няма. Опозицията в лицето на социалистите има в досието си безброй случаи на неразкрити корупционни скандали. Много българи избират да напуснат заради липсата на социална и политическа перспектива - изселването от страната е драматично. За да запази властта си, Борисов иска да преустрои правителството си, не е изключено и самият той да се оттегли, ако протестите нараснат. Досега той винаги е печелил предсрочните избори след като тактически е подавал оставка, обобщава Кено Ферзек.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    За
    Затова
    20 -7
    07:52, 19 юли 2020
    Бати Бойко ще пътува вече с влака на вечността ,а посоката е само една- вън и никога повече да не доближава властта! ВЪН!
    • По
      Порчо
      19 -2
      15:57, 19 юли 2020
      Човекът е възпитан и вместо просташки е написал фамилиарен.
  • 2
    Вс
    Всички
    13 -2
    09:33, 19 юли 2020
    Затова , всички сме затова!
  • 3
    Де
    Делян Крадливото
    20 -6
    09:44, 19 юли 2020
    Борисов се командва от парк Росенец.
  • 4
    ИТ
    И там
    19 -5
    10:10, 19 юли 2020
    И в Германия ли започнаха да пишат за фамилиарничето му? Мутра!
  • 5
    Зз
    ЗЗ
    19 -3
    10:58, 19 юли 2020
    Те вече и по света пишат за него .
  • 6
    44
    44
    15 -3
    11:11, 19 юли 2020
    И светът вече не го иска , и той му иска оставка!
  • 7
    Пр
    Простотия
    22 -4
    11:44, 19 юли 2020
    Понеже ни зарази с простотията си и станахме прости, просто трябва да се измете!
  • 8
    Па
    Павлов
    9 -1
    11:25, 20 юли 2020
    За простотията МУ сигурно пак комунистите са му виновни? А, и Путин, и Путин...
    • Че го направиха поне пожарникар. Ако имаше тогава капитализъм сигурно щеше да е говедар
  • 9
    Мо
    мовчо
    5 0
    16:26, 20 юли 2020
    Дразнещото е ;че той казва АЗ давам пари за водопровода;АЗ давам пари за мост;АЗ давам пари за магистралата АЗ я построих„А трябва да казва;ЕС дава пари за това;а късмет е;че сега ние от ГЕРБ сме на власт и можем да се хвалим
  • 10
    12
    123
    3 0
    17:29, 20 юли 2020
    Той каза, че бил прост защото на времето комунистите не му разрешили да учи в Германия.
  • 11
    Бо
    Бонев
    5 0
    19:55, 20 юли 2020
    Борисов е смешен и жалък престъпник. Навсякъде, където се появи. Но жалкото е, че все още има дебили, които му вярват. А това животно, просто като г@з, е пълен срам за нормалните българи по света и у нас.
Последни новини