Депутатите сложиха край на вечния длъжник

Депутатите подхванаха на първо четене законопроект за допълнение на Закона за задълженията и договорите, предложен от патриотите. С него се предвижда въвеждане на 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица.

България е единствената държава членка на Европейския съюз, която не е въвела абсолютна погасителна давност за задължения на граждани или процедури за потребителска несъстоятелност.

В българското законодателство липсва уредба, която да дава възможност на физическо лице, изпаднало в невъзможност да заплаща своите изискуеми задължения, да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичане на определен период от време.

С въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият режим за 3 и 5-годишна давност и длъжниците ще могат да се възползват от нея. Защитени са в достатъчна степен и интересите на кредиторите предвид дългия срок, в който могат да съберат вземанията си.

За Искрен Веселинов това в най-важният законопроект, който парламентът разглежда през този мандат. Той изтъкна, че дългът се онаследява.

"За" бяха 87. "Против" и "въздържали се" нямаше.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Та
    Ташак
    1 0
    18:39, 22 юли 2020
    Пак ще напълнят закона с подводни камъни. Това им е коронният номер на - ай да не казвам щот съм културен
Последни новини