Тестват безплатно за Хепатит С в Димитровград

На 28-ми юли отбелязваме световния ден за борба срещу хепатита.

Фондация АЙВЪР организира първото национално безплатно и анонимно тестване за хепатит C в над 170 центъра (всичките Рамус лаборатории и манипулационни) в цялата страна.

Това включва и Димитровград и Хасково - градове със силна пресечност от различни групи хора, които може да живеят с хепатит C вирус (HCV).

Според новите препоръки на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC), всички хора на 18+ вече трябва да се тестват за хепатит C:  

Хепатит C е инфекция, която засяга главно черния дроб. Причинител на заболяването е вирусът на хепатит С (HCV). Хепатит C често протича без симптоми, но хроничната инфекция може да доведе до образуване на ръбцова тъкан (нефункционална тъкан, наподобяваща белег) по повърхността на черния дроб, а след години и до цироза. В някои от случаите, хората с цироза развиват също и чернодробна недостатъчност, рак на черния дроб или разширени вени в хранопровода или стомаха, което може да доведе до кървене или дори до смърт.

Заразяването с хепатит C става основно по кръвен път чрез венозна употреба на наркотици, чрез нестерилно медицинско оборудване и кръвопреливане. Изчислено е, че 130 – 170 милиона души по света имат хепатит C. Учени започват проучвания на вируса на хепатит С през 70-те години на ХХ век и през 1989 г. потвърждават съществуването му.

Най-рисковите групи хора, сред които има инфектирани с хепатит C, но не го знаят, защото в над 80% от случаите липсват симптоми, са: 

- родените м/у 1945 - 1965 

- хора, преминали през каквато и да е кръвна манипулация / операция

- гей/би мъже и всички хора, които практикуват необезопасен анален секс

- лицата с повишени чернодробни ензими 

- хората живеещи с ХИВ инфекция 

- претърпелите кръвопреливане или трансплантация преди 1992 година

- пациенти на хемодиализа

- хора с чести зъболекарски или други медицински манипулации

- употреба на инжекционно/интраназално наркотични вещества, дори и да е било само веднъж

- татуировките, козметичните процедури като маникюр, педикюр, поставяне на обеци, филъри също крият риск, макар и минимален

- медицинският персонал, работещ с кръв и кръвни продукти 

- бивши и настоящи затворници 

Какво е нужно да се каже в лабораторията? 
"Искам да се тествам безплатно и анонимно за хепатит C по програма АЙВЪР". За ваше улеснение, може да си поискате картонче, за да си проверите резултатите.

От 2016-та година в България вече има окончателен лек за хепатит C и той е безплатен за всички здравноосигурени хора.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Оп
    опа
    2 0
    02:15, 26 юли 2020
    Абе, от кога американска агенция нарежда на българските здравни власти,какво да правят.
Последни новини