Общо 1 200 общински пътища са в лошо състояние, сочи анализ

Анализ за състоянието на общинската пътна мрежа показва, че общо 1200 общински пътища са в лошо състояние, около 900 в незадоволително, а едва 200 са в добро, съобщава БНР.\Анализът, въз основа на който са определени необходимите средства за ремонти и поддържане на общинските пътища, бе разгледан от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Според него за около 60% от общинските пътища или части от тях са необходими ремонти и реконструкции. Повече от половината или значителна площ от настилката на тези пътища е повредена.

Средствата не могат да бъдат осигурени чрез какъвто и да е ръст на целевата субсидия за капиталови разходи, нито чрез допълнителни трансфери през годината с постановление на правителството, казват от НСОРБ. С тези мотиви Управителният съвет на сдружението ще предложи създаване на национална програма "Общински пътища" за финансиране на общинската пътна мрежа, с годишен бюджет от 300 млн. лв. Предложението е средства да бъдат осигурени от държавния бюджет. Критериите за достъп на общините до програмата следва да отчитат състоянието на отсечките, както и разпределението им по райони.

Сдружението ще внесе предложението като част от цялостния пакет в рамките на преговорите за бюджет 2021 година.

Данните в анализа, които са подготвяни близо 2 години, ще бъдат предоставени на Министерството на регионалното развитие за нуждите на обща електронна база данни на общинските пътища.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини