20 °C

Висок риск за плурализма и свободата на медиите в България констатира Брюксел

Ново проучване на Европейската комисия (ЕК) показва, че има обща стагнация или влошаване по отношение на рисковете за плурализма на медиите във всички страни в Европейския съюз.

Проучването е извършено от Центъра за медиен плурализъм и свобода на медиите (CMPF) от името на Европейската комисия и обхваща всички 27 страни членки на ЕС плюс Великобритания, Албания и Турция. CMPF е изследователски център, създаден през 2011 г. в Европейския университетски институт във Флоренция и е съфинансиран от ЕК, припомня The Brussels Times.

От 2013 г. Центърът разработва и прилага мониторинг на медийния плурализъм, за да оцени рисковете за медийния плурализъм в страните членки на ЕС и страните кандидатки.

"Това проучване е предупреждение и сигнал за събуждане. Трябва да защитим по-добре журналистите и да увеличим прозрачността и справедливостта в онлайн света, особено в контекста на политическата кампания ", коментира Вера Йоурова, заместник-председател на ЕК, която отговаря за ценностите и прозрачността, като допълва: "Комисията не може да спечели сама тази борба: разчитам на страните членки да помогнат да обърнат тази тенденция."

Докладът на CMPF оценява страните според нивото на риск в четири области: базова защита, множественост на пазара, политическа независимост и социално приобщаване. Оценяваните рискови оценки за различни показатели и под-индикатори са групирани като ниски (0 - 33%), средни (34-66%) и високи (67-100%). Общо оценката се базира на 20 показателя и 200 променливи.

Дизайнът на проучването се основава на въпросник, съставен от национални екипи на страните, състоящи се от експерти по плурализъм на медиите и свобода на медиите. Данните са били събрани с помощта на онлайн платформа. За особено чувствителни и сложни променливи мониторингът на медийния плурализъм използва система за външен партньорски преглед. Страните се оценяват във всяка област поотделно и не се класират според консолидирана карта с резултати.

Зоната за основна защита обхваща редица фактори, които трябва да са налице в плуралистично и демократично общество, включително съществуването и ефективността на регулаторните механизми, за да се гарантира свободата на изразяване и правото да се търси, получава и разпространява информация.

Средната оценка в тази област е 33%, близка до средната степен на риск. В 11 страни (Албания, България, Хърватия, Кипър, Унгария, Италия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Испания) се констатира среден риск.

В областта на множествеността на пазара проучването оценява рисковете за плурализма на медиите, като прозрачност на собствеността, влияние на бизнеса върху редакторското съдържание и устойчивостта на медийната продукция.

Средната оценка за тази област е 64%, което е значително по-високо от предишното проучване през 2017 г. (53%), което сигнализира за нарастващите икономически заплахи за медийния плурализъм.

13 страни са с висок риск: Албания, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Финландия, Унгария, Латвия, Малта, Румъния, Словакия, Словения и Турция. Най-високите рискове за множествеността на пазара идват от концентрацията на собственост както в новинарските медии, така и на пазарите на дигиталните посредници.

Политическата независимост, като потенциал за активно представяне на многообразието на политическия спектър и на идеологическите възгледи в медиите и други подходящи платформи, е едно от ключовите условия за демокрация и демократично гражданство, пише CMPF. Областта се оценява с помощта на показатели за политизиране на разпределението на ресурсите в медиите и политическия контрол на медиите.

Като цяло политическата независимост е изложена на висок риск в 7 страни (България, Унгария, Малта, Полша, Румъния, Словения и Турция). Средно рискът е останал почти същият като през 2017 г., когато е бил 46%.

Сферата на социалното включване разглежда достъпа до медиите от различни социални и културни групи, като малцинства, местни/регионални общности, хора с увреждания и жени. Средно тази изследвана област отбелязва 52% (т. е. среден риск). 5 страни (Албания, България, Кипър, Румъния и Турция) са изложени на висок риск.

Според ЕК резултатите от проучването ще послужат като източник на информация за първия доклад за върховенството на закона, планиран за септември, който ще се занимава конкретно с медийния плурализъм. Те също така ще бъдат включени в Европейския план за действие за демокрация, Медийния и аудио-визуалния план за действие и Закона за цифровите услуги, които ще бъдат представени по-късно тази година.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Гр
  ГРАД КОЗЛОДУЙ
  2 0
  09:24, 27 юли 2020
  кажете го на БОЙКО т и к в а т а на П Е Е В С КИ той има ражден ден мафия оставка долу дпс долу герб

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини