27 °C

Амониев нитрат есплодирал в Бейрут, конфискуван от кораб на фалирал руски бизнесмен

Амониевият нитрат, който избухна в пристанище в Бейрут, е конфискуван от кораб, собственост на родом от Хабаровск, заявиха моряци. Според тях той е обявил фалит и "фактически е изоставил кораба", пише РБК.

Амониевият нитрат (селитра), който експлодира по време на заваряване в Бейрут, е конфискуван от кораба Rhosus през септември 2014 г. Това съобщи телевизионният канал LBCI след огласяване на резултатите от заседанието на Висшия съвет за отбрана на Ливан.

Rhosus транспортирал 2750 тона селитра от Батуми до Мозамбик. През септември 2013 г. той направи непланирано спиране в Бейрут поради неизправност на борда.

След проверка на кораба, на екипажа било забранено да го изведат от пристанището.

Конфискуваната селитра на кораба била на склад на 12-тия пристан на пристанището в Бейрут и е трябвало да бъде унищожена. Тъй като на кораба останал опасен товар, ливанските власти оставили на борда четирима моряци, за да изчакат резервния екипаж.

Собственик на кораба е бизнесмен, живеещ в Кипър, родом от Хабаровск Игор Гречушкин, според моряците на Rhosus.

Според тях собственикът обявил фалит и "фактически изоставил кораба". Адвокатите на кредиторите получиха три заповеди за арест за Рос, който плавал под молдовски флаг.

Общо на борда имало осем украински моряци, заяви Наталия Клам, изпълнителен директор на Фонда за помощ на моряците "Ассол" в Одеса. "След като моряците с наша помощ се обърнаха към украинския консул, петима наши сънародници успяха да се върнат у дома. За да запазят кораба жизнеспособен, четирима членове на екипажа останаха на борда: трима украинци и един руснак", казва тя пред РБК.

Останалите членове на екипажа се завърнали от Ливан едва година по-късно.

Последният път, когато местоположението на кораба е регистрирано през 2014 г. - недалеч от 12-то причалване, където е станала експлозията, следва от данните на службата MarineTraffic.

Експлозията в пристанището в Бейрут избухна на 4 август. Тя събори фасадите на няколко сгради и повреди домове и офиси. В резултат на експлозията загинаха повече от 100 души, около 4 хиляди души са ранени.

Според властите, пристанищни служители решили да затворят малки дупки в склада, където се съхранявал конфискуваният амониев нитрат, за да не бъде откраднат. Веществото експлодирало по време на заваряване.

След експлозията Върховният съвет по отбрана на Ливан проведе спешна среща и обяви Бейрут за зона на бедствие. Той препоръча на правителството да въведе извънредно положение за две седмици.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини