19 °C

8 училища от Хасковско изграждат STEM среда за 376 414 лева

8 училища от Хасковска област са класирани за финансиране по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Школата са в Малка категория (до 50 000 лв.) – за училище с под 300 ученици или за училища с над 300 ученици, в които вече функционира съвременен STEM център. Те ще получат общо 376 414 лева.

Класираните училища са:

1. Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" в Димитровград – 38 714 лева

2. Основно училище "Димитър Недялков Матевски" в Меричлери – 48 600 лева

3. Основно училище "Христо Ботев" в стамболовското село Долно Ботево – 50 000 лева

4. Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в стамболовското село Жълти бряг – 50 000 лева

5. Средно училище "Св. Климент Охридски" в Стамболово – 45 000 лева

6. Професионална гимназия по електропромишленост и текстил "Захари Стоянов" в Харманли – 45 000 лева

7. Начално училище "Алеко Константинов" в Харманли – 49 600 лева

8. Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии "Н.Й.Вапцаров" в Хасково – 49 500 лева

Осемте училища от региона са в списъка с общо 100-те, класирани за финансиране в малка категория - до 50 000 лева. В голяма категория – до 300 000 лева няма класирани училища от Хасковска област. Класираните училища ще получат финансова и организационна подкрепа от Министерство на образованието и науката.

Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. Те ще предоставят всички необходими условия за провеждането на съвременно и качествено STEM обучение в училище.

Чрез програмата младите хора ще придобият нужните знания и умения, за да се реализират успешно в професиите на бъдещето. Учениците ще се обучават в среда и чрез методи, близки до бизнеса и реалния живот. Обучението в училище ще насърчава ученето чрез творчество и създаването на иновативни решения за проблеми от реалността. Повече млади хора ще избират да се обучават и реализират в професиите, свързани с наука и технологии.

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ум
  Умните и красивите
  5 -8
  17:13, 5 авг 2020
  А кво на интересува, срещу това не можем да плюем, не е новина
  • Уч
   Учител
   14 -9
   18:34, 5 авг 2020
   Коментарът прозвучава като отчаян опит за остроумие.Това е новина,и то голяма.Да се плюе по такова нещо,е меко казано първосигнална реакция на природен вид,различен от човешкия.На колегите и техните директори -ПОКЛОН И ВЪЗХИЩЕНИЕ !Бъдете живи и здрави!
  • До
   до учител
   9 -4
   23:04, 5 авг 2020
   Наистина не ни интересува,а трябва.
   Това СТЕМ е поредната доза ЕС контрол над образованието,за да може още повече да ни заробва.
   Господин Учутелю, благодарение на германската СТЕМ,която се казва МИНТ и на реформата във висшето образование,която не за 4,а за три години изкарва някакви хора с диплома,сега Германия може да се похвали с най/тъпите ученици.
   Дори професори и учители бият аларма и настояват за незабавна реформа.
   Ами така ще е,когато въведоха детски градини без ПОЛ,а децата ги учат ,че да си “““ е по добре от хетеросексуален.Когато Грета е по важна от Гъоте,така се получава.
 • 2
  Да
  ДаскАлов
  9 -6
  20:26, 5 авг 2020
  Пак е нещо за усвояване на фондове. За едни ще има, за други няма да има. С 50000 никаква среда не може да се създаде. Ще купят един апарат с който ще прожектират на голям екран как работи някоя поточна линия. Абсолютна безсмислица и корупция. Който директор има връзки пИчели, който няма-да духа супата.
  • Ха
   хахах
   6 -3
   22:05, 5 авг 2020
   Ама разбира се, кво да е! Няма смисъл нищо да се први, щото едни много умни хора и красиви при това ще кажат, че това е кражба, по - добре трай!
 • 3
  То
  тоя дето духа
  3 -7
  21:44, 5 авг 2020
  Пари на вятъра. Виж коментара

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини