Художникът Рафаело преправил носа си в свой автопортрет

Изображение 1 от 2

    Ренесансовият художник Рафаело е преправил носа си в автопортрет от 1506, твърдят изследователи, които създали 3D реконструкция на черепа му.

    Учени от Университета в Рим реконструирали лицето на великия художник, позовавайки се на формата на черепа му, ексхумиран през 1833.

    Рафаело бил обявен за “божествен” от съвременниците си, защото винаги се стремял към съвършенство.

    “3D моделът разкрива, че очите и устата са негови, но е бил щадящ към себе си с носа”, казва професор Матиа Фалкони.

    “Знаем, че Рафаело винаги е рисувал себе си по-млад, а сега моделът ни позволява да го видим такъв, какъвто е изглеждал в действителност”.

    Рафаело умира през 1520 г. в Рим, на възраст 37 години, най-вероятно от пневмония и е погребан в Римския пантеон – автопортретът му е завършен 15 години преди смъртта му.

    Обикновено портретът се намира в Галерия Уфици във Флоренция, но в момента е част от изложба в Рим, посветена на 500-та годишнина от смъртта му.

    Картината се отличава с по-орлов нос, който Рафаело включил и в други автопортрети, но реконструкцията разкрива, че е внесъл “леки промени”.

    “Определено е направил носа си по-фин”, казва професор Фалкони.

    Реконструкцията показва как великият художник е изглеждал малко преди смъртта си, когато е носел брада, в сравнение с портрета, когата е бил на 22 и гладко обръснат.

    Резултатът от реконструкцията, обяснява Фалкони, бил лице, наподобяващо това от гравюра на Маркантонио Раймонди -един от учениците на Рафаело.

    “Когато приключихме си казах: “Виждал съм това лице и преди”, обяснява Фалкони.

    Още една прилика се открива и с “Портрет на мъж”, нарисуван между 1512 и 1515 от Себастиано дел Пьомбо – съвременник и съперник на Рафаело.

    От векове се спекулира, че костите, ексхумирани през 1833, може да не са на Рафаело, защото един от неговите ученици е погребан близо до него, малко по-късно.

    Фалкони вярва, че има 85% шанс черепът да е на Рафаело, заради прилики с лицето на художника, нарисувано от него самия и съвременници.

    Ученият се надява, гробницата да бъде отворена отново някой ден, за да бъдат извършени анализи на черепа.

    Това би разплело няколко мистерии, включително причината за смъртта му.

    Проектът за повторно ексхумиране на тялото му тази година бе стопиран, заради пандемията от коронавирус.

    Въпреки преждевременната си смърт, Рафаело е автор на множество творби, голяма част от които се намират във Ватикана, чиито музеи включват няколко зали с негови фрески.

    Източник: dailymail.co.uk

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини