27 °C

​И защо правя така? Отговорите на психолога

Защо не мога да приемам комплименти? Когато ме хвалят, го обръщам на шега или сменям темата? 

Реакцията ни на комплименти е отражение на нашата собствена самооценка. И ако самооценката се ниска, комплиментът предизвиква вътрешно противоречие у нас. Освен това  ни кара да чувстваме дискомфорт, вместо да сме поласкани и доволни. Това се случва дори на нямата ниска самооценка като цяло, може да не ви достига само в определени области. Помислете неудобно ли ви е да приемате комплименти винаги или при определени обстоятелства от определени хора? Може би тяхната възраст, пол, статус се отразяват на реакцията ви. Анализирайте това, ще откриете много интересни неща!

Банален, но ефективен съвет за самочувствие: направете списък с вашите добри качества. Когато пишем такива списъци, невроните в главата се подреждат по определен начин и след това, когато чуем комплимент, мозъкът си спомня написаното и вече не сме изненадани от похвалите - в края на краищата ние самите мислим за себе си същото. Това означава, че няма да има дискомфорт.

Забелязвам, че с различни хора имам различни модели на поведение. Значи ли, че съм лицемер? 

Добрата новина е, че най-вероятно имате висока социална интелигентност - способността да разпознавате емоциите на другите и да се държите по подходящ начин. Всеки от нас има различна социална роля за различните хора (например никой не общува с майка си, както с шефа, а с шефа - както с приятелка на кафе). Но колкото по-висока е социалната интелигентност, толкова повече такива роли може да имате. Това е предимство, а не недостатък! Основното е, че нито другите хора, нито вие трябва да страдате от вашите действия. Вслушайте се себе си, комфортно ли ви е в тези социални роли, така ще бъде по-лесно да откриете истинския себе си от ролята, която сте приели.

Как да преодолея мързела в ежедневието? Вкъщи често е такава разтурия, че ме е срам да поканя някого.

Обмислете причините за мързела. Често домакинската работа се възприема като скучна и монотонна, и в по-голямата си част е точно такава. Но реалността е, че периодично се налага да се правят скучни неща. Но това  не означава, че няма начини да променим нагласата си към тях.

Намерете предимствата на почистването: допълнителна физическа активност, освобождаване от безпокойство и чувството за вина, по-чист въздух и по-красиви селфита.

Пуснете музика, подкаст или забавно видео за фон.

Обадете се на семейството или приятелите си, с които не сте имали време да поговорите, и пуснете на говорител, докато вършите домакинската си работа.

След като свършите, наградете се с час пълно безделие и чувството за задоволство от свършеното.

Постоянно лъжа всички без причина, даже без да се усетя. Как да се отърва от този навик?

Важно е да разберете откъде идва този навик. От каква истина бягате и защо? Може би не сте доволни от нещо в живота си, или срамувате се от нещо? Или смятате, че истината не е достатъчно интересна, за да я споделите с другите? Помислете и ще намерите отговора. И не забравяйте: ако не искате да разкривате нещо, имате право да не го разкривате! Вместо да лъжете, например, можете просто да смените темата.

Как да си помогна, ако постоянно се тревожа, да пия ли някакво успокоително?

Важно е да разберете каква е причината за вашата тревожност, тъй като лекарствата, включително билковите, не са решение на проблема, а начин да се отървете от симптомите му.

Никой не се притеснява просто така, без причина - има обяснение за всяко чувство.

И тук е важно да се има предвид, че не винаги можем да се справим, без помощ отвън. Продължителните и неуспешни опити да се справите сами с това състояние могат да доведат до неприятни последици като паник атаки. Погрижете се за себе си, свържете се с психолог, който, ако прецени, ще ви насочи към подходящия специалист. Бъдете здрави!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини