В Млечния път има десетки хиляди обитаеми планети?

Броят на обитаемите планети в Млечния път може да е няколко десетки хиляди, твърдят учени, които са анализирали свойствата на вече откритите екзопланети.

„Според нашите изчисления ако открием дори само една планета с потенциални следи от живот, то е 95 процента сигурно, че в Млечния път има десетки хиляди обитаеми светове“, категорични са изследователите.

Ако изхождаме от уравнението на Дрейк – формула, предложена за първи път от астрофизика Франсис Дрейк през 1961-а – трябва да има множество подобни обитаеми планети. През годините след неговото публикуване обаче човечеството не е осъществило нито един контакт с извънземни. Малко по малко учените, включително Енрико Ферми, започват да поставят под въпрос истинността на предположенията на Дрейк. В резултат на това италианецът формулира така наречения „парадокс на Ферми“: това е т.нар. противоречие между голямата вероятност за съществуване на извънземни цивилизации и липсата на доказателства за контакт с такива цивилизации. Парадокс, който до ден днешен не е разрешен.

По-рано учените приемаха, че човечеството все още не се е срещало с извънземни цивилизации поради факта, че на нашата планета са се развили уникални условия, необходими за формирането на интелигентен живот. Сега тази хипотеза изглежда малко вероятна, защото астрономите са открили хиляди планети, подобни на Земята, около най-близките до нас звезди.

Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини