Астероид с големина на джип доближи рекордно Земята

Астероид с големина на джип премина на 2950 километра над Земята. Това е най-близкото разстояние, на което друго небесно тяло преминава край планетата ни, съобщиха от НАСА.

Небесното тяло с размер три до шест метра премина над южната част на Индийския океан в неделя. Движеше се с почти 12,3 километра в секунда, доста под геостационарната орбита от около 22 000 мили, на които летят повечето телекомуникационни спътници.

Поради размерите си космическата скала най-вероятно не би представлявала опасност за хората на Земята, ако беше ударила нашата планета. Но близкото ѝ прелитане е притеснително, доколкото астрономите нямали представа, че астероидът съществува, докато не преминал.

"Астероидът се приближи неоткрит от посоката на Слънцето", заяви пред Business Insider Пол Чодас, директор на Центъра за изследвания на обектите в близост до Земята на НАСА. "Не видяхме да идва."

Вместо това, Обсерваторията Паломар в Калифорния първа откри космическата скала около шест часа след като тя прелетя край Земята.

Чодас потвърди рекордното естество на събитието: "Вчерашният близък подход е най-близкия регистриран откак се водят наблюдения, ако не броим няколко известни астероиди, които действително са паднали на нашата планета", казва той. В такива случаи обикновено се забелязва експлозията в атмосферата. Както в Челябинск през 2013 г., когато експлозията на обект с дължина около 20 метра, изпочупи прозорците на километри, наранявайки хиляда души.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини