Правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка

Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието след разговор с министър-председателя Бойко Борисов информират от пресслужбата на Министерски съвет на РБ.

Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори.

Оставката на Кирилов идва в 49-ия ден от протестите с искания за оставка на правителството и на главния прокурор.

В момента текат разговори и по предложението на ГЕРБ за нова Конституция.

Наскоро протестиращи нахлуха в сградата на Министерството на правосъдието. Те бяха подготвили оставката на Данаил Кирилов и искаха да се срещнат с него, за да я подпише

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/08/26/pravosydniiat-ministyr-danail-kirilov-hvyrli-ostavka.460986
 

Министърна на правосъдието наричан с прякора "Барни Ръбъл", бе многократно атакуван след почти всяко изказване пред медиите, на същия министър министър председателя Бойко Борисов публично забрани да пише в социалните медии, но активно участва в списването на предложението за нова конституция на България.

Оставката на Данаил Кирилов идва в 49-тия ден след началото на протестите за оставката на правителството и главния прокурор.

По информация на mediapool министър Кирилов бе почетен гост на прокурорското събитие, организирано по инициатива на главния прокурор Иван Гешев в резиденция "Бояна". След това министърът обясни колко е несправедливо да го наричат от година и половина "Барни Ръбъл" без той да реагира, докато за неговото обръщение "Спондж Боб" към Христо Иванов е вдигната олелия.

След случая със "Спондж Боб" премиерът Бойко Борисов забрани на Кирилов да пише във Фейсбук.

"На мен ми викат година и половина "Барни Ръбъл" напоително всички членове на една политическа партия. Аз за няколко часа нарекох колега-политик "Спондж Боб" и виждате каква е реакцията. Колко честолюбива, колко истерична, та телефони, та...(други неща)", каза Кирилов.

По-големият проблем обаче бе продължението на това изказване.

"Аз имам списък, ще публикувам списъка. 250 члена ежедневно получавам по три покани. Странното е, това не мога да разбера на тия колеги – хем иронизират, хем се подиграват, хем изливат гняв, а пращат покани за приятелство", обясни министърът.

Заради този "списък" правосъдният министър сега ще трябва да се обяснява допълнително.

"Тъй като уважаемият министър (Данаил) Кирилов сподели, че обработва личните данни на 250 човека ("има списък") и то не какви да е, а данни за политически убеждения (които са специална категория според GDPR), предлагам да упражним правата си по регламент и да попитаме какви данни точно има за нас и на какво основание ги обработва", реагира Божидар Божанов от "Демократична България".

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Жа
    жалко
    4 -1
    13:24, 26 авг 2020
    Жалко, а толкова добър, Бойко така и не го опозна, както и себе си.
  • 2
    Р
    Р
    4 -1
    13:36, 26 авг 2020
    Победа на протестиращите. Свалиха още един министър.
  • 3
    Ол
    Олег
    3 -1
    15:45, 26 авг 2020
    Предлагам за Министър на Правосъдието да бъде избран Иван Гешев, след което да бъде гласувана оставката на Правителството!
  • 4
    Ча
    Чакалнята
    3 -1
    20:06, 26 авг 2020
    Най-сетне да го изметат тоя шут!
Последни новини