82% от учителите искат присъствена учебна година

82% от учителите искат редовен учебен процес от 15 септември. Това показва анкета, организирана от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" по повод започването на учебната година.

13% подкрепят идеята за обучение в електронна среда (аналогично както при извънредното положение), а 6% са съгласни на хибридно обучение (редовни часове и обучение в електронна среда след тях).

55% от учителите са категорично против хибридния формат, включващ редовен учебен процес и обучение в електронна среда, а 36% биха се съгласили на такъв, но ще им е много трудно.

81% от учителите не приемат родителите да могат да избират дистанционно обучение при редовен учебен процес за своите деца, макар и да няма такава възможност в ЗПУО. Според други 15% пък родителите трябва да избират, защото така е демократично.

Запитани дали смятат, че организирането на редовен учебен процес от 15 септември носи риск за здравето на учители и ученици, 67% от учителите смятат, че има известен риск. 9% смятат, че рискът е голям и няма да започнат работа, докато 23% вярват, че училището е сигурна среда.

Относно варианта, в който да няма допълнителни плащания с цел осигуряване финансово дейностите за превенция и интервенция от коронавирус, 89% категорично не приемат тази хипотеза, а едва 9% са съгласни да дарят допълнителните си плащания за тази цел.

85% от учителите са готови да протестират със законови средства по повод някои родителски предложения учителите да работят редовно, а след това да преподават втори път материала в електронна среда. Само 12% от учителите са съгласни да работят над нормата, без заплащане, за да осигурят електронно обучение на своите ученици.

58% от учителите пък не са съгласни да има камера със звук в класната стая, за да могат учениците и родителите да ги виждат, за да се обучават в електронна среда в домашни условия, чрез виртуалната класна стая в учебния час. Други 41% са съгласни на този вариант.

От Синдикат "Образование" посочват, че са за организация на редовен учебен процес с повишени мерки за сигурност. Те допълват, че всяко училище вече работи по аварийни планове в случай на заразен ученик или служител.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Въ
    Възмутен!!!
    5 -3
    13:34, 25 авг 2020
    Как ги изкарахте тези 82 процента бе! Мен никой не ме е питал! И въпреки, че се работеше по 12 часа по време на електронното обучение и това никой не ми го е заплатил извънредно, сто пъти беше по-безопасно - и за учителите и за децата! Присъствено обучение искат едни дебили в шефски кресла, които не правят контакти! А едни послушковци на директорките на училища най-вероятно попълват анкети както им се нареди! Значи при реалната възможност да се обучават всички дистанционно, ще бъдем наврени в класните стаи - та да се заразят всички! Ей затова хората са на палатки и искат оставки! Щото ни управляват малоумни и неадекватни калинки!
  • 2
    Искам да знам какво се случва, когато в едно училище в един момент в 2-3 класа има болни от Ковид 19. Според официалните предвиждания - те минават дистанционно! Как става това? Първо - учителите, които са болни - те ли ще си преподават материала он-лайн. Значи от всяка друга болест може да си болен и да се лекуваш - ама от Ковид може да боледуваш, ама без да се лекуваш и ТРЯБВА И ДА РАБОТИШ! Ако действително си зле и не можеш да поемеш часове - кой ще замества! И сега няма учители за заместване и по тази причина директорките на училища масово не дават на учителите да отсъстват от работа и да боледуват! И друго - при това положени в което на учителите е забранено да боледуват какво се случва, когато хремав, подсмърчащ учител, че и кашлящ, с очевидно течащи очи мине през два три класа! А самите ученици които са непрекъснато в движение. Докато се установи, че има болен в един клас - на всички ученици от класа заразата отива в семейството - баби, дядовци, майки, бащи, които пък също не могат да отсъстват от работа, защото или бачкат по 10 -12 часа на частника и нямат право на болнични или не са членове на ГЕРБ и пак не е желателно да отсъстват по болест! И така уважаеми знаете ли, че риска да стигне заразата и до вашите меки кресла е изключително голям. Айде да вземете и да си наврете анкетите и плановете - знаете къде!
    • То
      то
      1 -1
      15:06, 25 авг 2020
      то досега учителите не са боледували.. болничните и заместниците за какво са??
      айде стига сте преекспонирали нещата и вземете да оправдаете заплатите дето ви ги издейства синдиката, че в голямата си част децата на България растат неграмотни
  • 3
    Де
    демокрация
    4 -1
    14:02, 25 авг 2020
    Споко, всичко е измислено. Като в училището на Лудата катерица - едни ще висят в работно време по цял ден на кафетата и ще взимат дистанционно часовете си по телефона. Пък други ще ги държат като роби - да вършат на всички некадърни калинки работата и да им се отблагодаряват с подигравки и още повече работа! Те това е демокрацията - кой както се уреди! Ковид ще има за всички от сърце!
  • 4
    Ня
    Няма страшно
    3 0
    14:33, 25 авг 2020
    Не се бойте,има едно училище в града,в което учителите са наквасени от сутринта, а учениците пушат трева на спирката до училището.Та тях короната не ги лови,а и да ги хване те са толкова прости(учителите) че няма и да разберат-корона ли е или махморлук .....в .с........
  • 5
    Ва
    Вас.Лев.
    2 0
    20:56, 25 авг 2020
    Знаем,знаем кое е училището

Още новини

Последни новини