Дни преди 15 септември: Търсят се 1500 учители и персонал в образователната система

1 500 позиции за учители и друг персонал в образователната система остават незапълнени две седмици преди старта на учебната година. И тази година най-много учители не достигат в големите области. София е рекордьор с около 200 актуални оферти за учители.

"Това са очаквани цифри и то само по някои предмети - математика, информационни технологии, природни науки и по специални предмети в професионалните училища. Защото специалисти с такъв профил могат да си намерят работа в областните градове много по-лесно. В момента търсим пенсионери, студенти, на учителите им се дават допълнително часове, което не им харесва много", каза председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров в студиото на "България сутрин".

Според него трябва да се разчупи нагласата за еднакво заплащане на всички учители.

"Пазарът увеличава заплатите на тези специалности докато се наситят. По тези предмети, които споменах, преподавателите са над 45 години. Те са специализирали. В много държави гимназиалните учители получават по-високи заплати, отколкото учителите в начален етап", допълни Александров.

Източник: bgOnAir

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини