10 °C

Отрова от медоносни пчели убива клетките на рака на гърдата

Отрова от европейска медоносна пчела е изключително ефективна в унищожаването на клетките на труднолечим, агресивен рак на гърдата, предаде ДПА, като цитира изследване на специалисти в Западна Австралия.

В изследването, проведено в Института за медицински изследвания Хари Пъркинс, е използвана отрова от 312 медоносни и земни пчели, за да се проучат свойствата й за борба с рака. Учените установяват, че отровата и основният й компонент мелитин бързо причиняват смъртта на "тройно негативния рак на гърдата и клетките му с HER-2". Освен това отровата действа така и при концентрация, която не вреди на нормалните клетки.

Тройно негативният рак на гърдата се наблюдава при 10 до 15 на сто от всички случаи на рак на гърдата, посочват от института. В момента няма клинично ефективно лечение на този вид заболяване.

"Отровата е с изключителен потенциал", казва ръководителят на изследването Киара Дъфи, цитирана в съобщение на сайта на института. "Установихме, че мелитинът може напълно да разруши клетъчните мембрани на раковите клетки в рамките на 60 минути".

Откритието, че мелитинът може да спре растежа на раковите клетки е изключително вълнуващо, смята главният учен на Западна Австралия проф.Питър Клинкен. Ракът на гърдата е най-често срещаното злокачествено заболяване сред жените по целия свят.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. "Нейчър Пресижън Онколъджи". Изследвано е също дали мелитин може да се използва заедно със съществуващите препарати за химиотерапия за лечение на силно агресивни форми на рак на гърдата. Дъфи посочва, че изследването е установило, че мелитинът пробива клетъчните мембрани на раковите клетки и така дава възможност на лекарствата да проникват в тях, като така улеснява клетъчната смърт.

"Комбинирането на мелитин с химиотерапевтичното лекарство доцетаксел е изключително ефективно при намаляване на растежа на тумори при мишки", каза Дъфи.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
27 окт 2020
Последни новини