Пчеларите от Хасковско очакват добра медна реколта

    Днес почитаме Св.Прокопий - покровител на пчелите. Наред с хляба, медът е една от най-свещените храни за българина.

    Добра реколта от мед очакват пчеларите от Хасковско. Борис Христев е първо поколение пчелар. Има няколко пчелина в Първомайско и в Хасковско. Отглежда пчелите с много грижа и любов. В ежедневието му те заемат важно място, но не просто като поминък, а заради философията на отглеждането им. Въпреки, че грижата за пчелините е доста трудоемка и върви почти целогодишно.

    „Годината е благополучна в нашия регион за пчеларите, заради добрите климатични условия-кратки и чести превалявания, които осигуряват достатъчно влага, а това води до по-голямо количество нектар, който растенията отделят.“, споделя той.

    Пчеларят очаква около 40 гк. за този плодороден сезон. Цената на килограмът на майския, ранният мед тази година е по-висока-около 12-15 лева. Възможно е още малко покачване на цената на пчелния елексир при реколтата от слънчогледовите насаждения, смята стопанинът, който е част от Управителния съвет на Сдружение „Пчела-Източни Родопи“, в което членуват над 40 пчелари от Хасково и Харманли.

    Както на много места в страна, така и в Хасково тази година е мило сериозен подмор. По принцип нормалната смъртност в един пчелин е до 10 %, казва Борис. Тази година обаче е имало пчелини, в които стопани с по 100-120 кошера са останали с 20.

    Причините за високата смъртност при пчелите са комплексни. Основната от тях е нерегламентирането пръскане с пестициди. В единия му пчелин в Първомайско, който е в по-дива среда, от 25 кошера има подмор в три. В другия, който се намира в близост до технически култури, от 20 кошера, живот е останал само в три, дава пример Борис Христев за вредите, които нанася на природата човешката намеса. Пчеларят казва, че много от колегите му не обявяват подмора, особено ако работят по програми, тъй като процедурите са много бавни, бюрокрацията е голяма и накрая няма почти никакъв ефект. Так някои от пчеларите са обявили фалит.

    Конкуренцията от евтини и не дотам чисти продукти в магазинната мрежа, е друг фактор, който съсипва пчеларите. Борис разказва за обява, на която попаднал скоро и която гласяла: Продавам глюкоза за мед-2,50 за литър.

    За да сме сигурни, че ще получи истински мед, е най-добре да се купува от производителя, съветва Борис Христев. Той казва, че не е мит това, че пчелите са истинския благодат на Земята, защото от един пчелин не се изхвърля нищо. „

    Ползите от меда са много, по принцип от пчелата нищо не се изхвърля. И пчелният молец, който яде восъчните пити, може да се използва за лекарство. Дори от подмора става лекарство, което е много благодатно за простата при мъжете.“, казва опитният пчелар.

    Пчелното семейство подменя пчелите си 7-8 пъти през годината. Дори и при най-благоприятни условия на отглеждане, във всяко пчелно семейство стотици хиляди пчели годишно умират от старост. Те биват изхвърляни навън от младите пчели-чистачки и само част от тях покриват дъното на кошера. След като пчелите умрат в естествената си среда, техните организми не губят лечебните си свойства. Поради уникалния биологичен състав, подморът е естествен природен склад на набор от вещества, който се използва за лечение. В състава му влизат антиоксиданти, протеини, хитозан, аминокиселини, ензими. Всичко ценно, което има в живата пчела, се съдържа и в мъртвата пчела. Телата на пчелите съдържат в слюнчените си хипофарингиални жлези пчелно млечице, в медовите си гушки – нектар, в средното си черво – цветен прашец и лактобацили, а в отровните си жлези – пчелна отрова. Освен това, пчелите са единствените живи същества, повърхността на тялото на които е стерилна, поради действието на пчелния клей и пчелния прашец.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини