Премахнаха всички блокади в София. Равносметката

Полицията разчисти блокадите в София. Палатковите лагери се оказаха прикритие за складиране на самоделни бомбички и предмети, които бяха хвърляни по полицаите, каза на брифинг в четвъртък сутринта директорът на столичната полиция Героги Хаджийски. Той обобщи, че след сблъсъка през нощта има 80 ранени полицаи.

Именно заради това, че част от смоделните бомбички са извадени от палатките, а близо до сградата на хотел "Балкан" е намерен и коктейл "Молотов", полицията е взела решение в 3 часа сутринта в четвъртък да бъдат вдигнати палатките на СУ и Орлов мост. Не е имало проблем с премахването им, не е имало и съпротива от протестиращите там.

Ранените полицаи са 80, част от тях са фрактури, изгарания по лицата, различни разкъсни рани. Над 100 са задържани, 60 от тях с криминални регистрации. Една част са членове на футболни агитки, каза Хаджийски.

Той определи обстановката през нощта срещу четвъртък като тежка и каза, че е минат праг на търпение.
На брифинг през нощта заместник-директорът на СДВР Антон Златанов обясни, че тактиката на полицията в сряда е била насочена изцяло към щадене на живота и здравето на протестиращите с риск на живота и здравето на полицаите.

Имаше над 100 бомби, едните бяха пиротехнически изделия, сигнални ракети, изстрелвани директно срещу нас, имаше пиротехнически изделия - големи пиратки, но най-опасното е самоделни взривни устройства - едно такова беше хвърлено през счупен прозорец на полицейски микробус и се взриви вътре, допълни Златанов.

Той обясни, че полицията е призовала да се прекрати нарушаването на обществения ред. След като това предизвика само нова агресия, предприехме тактически полицейски действия по разцепване [на групите протестиращи] и изтласкване, като сме използвали вечерта единствено телата си, каски и щитове, обясни Златанов.

През нощта срещу четвъртък силите на жандармерията направиха по-широка зона за сигурност около централния вход на новата сграда на парламента, а по-късно изтласкаха протестиращите извън т. нар. триъгълник на властта. На площада бе докарано водно оръдие, но то не влезе в употреба. Сутринта в четвъртък площадът вече бе почистен от останките на лагера, от боклук и от разхвърляната слама, която би могла да бъде запалена от провокатори. Възстановяват се и изкъртените от протестиращите жълти павета, емблематични за центъра на София, използвани от някои протестиращи за хвърляне срещу полицаите.

В коментар през нощта във Фейсбук Красимир Каракачанов заяви, че "Като българин и като вицепремиер по сигурността, заставам твърдо зад действията на българската полиция по отношение на мерките за озаптяване на провокаторите".

"Призовавам българския премиер да застане зад действията на полицията и да разпореди необходимите законови мерки да възстанови реда в държавата. Призовавам българския президент, ако не като президент, то поне като български офицер, да защити полицията, която е подложена на безпрецедентен терор, от страна на платени групи от хора, които нямат нищо общо с протестите на нормалните български граждани", заявява Каракачанов.

Най-големият полицейски синдикат - СФСМВР, застана зад всички законосъобразни действия на колегите им, насочени към опазване на обществения ред и пресичане на опитите за провокация.

В позицията до медиите от четвъртък сутринта федерацията посочва, че са недопустими внушенията на част от протестиращите, които обвързват исканията на СФСМВР за достойно заплащане на положения извънреден труд и техните очаквания полицията да стане съучастник в метежи и бунтове.

Синдикатът напомня, че хвърлянето на бомбички и други предмети във всяка една страна, в това число и в България, се смята за посегателство и насилие над полицай и е наказуемо, както и неизпълнението на полицейско разпореждане. Синдикатът допълва, че е неприемливо очакването на част от протестиращите служителите на реда да спрат да изпълняват законните си задължения и да им позволят да влязат в сградата на Народното събрание.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (17)

  • 1
    Бъ
    Българин
    7 -12
    09:35, 3 сеп 2020
    Според мен, единствения шанс за успех е, докато са... Виж коментара
  • 2
    Дж
    Джандар
    17 -12
    09:40, 3 сеп 2020
    Понеже всички от МВР говорят за цената на протеста , нека кажат колко са разходите за охрана на мероприятието. Груба сметка : 9000 командировани по 60лв.командировка на ден 540000лв., разходи за гориво и транспорт……., над 1млн. на ден наши пари от бюджета да бият народа. Както казва народа „С нашите камъни по нашата глава“.
    • Ко
      Констатация
      8 -4
      16:12, 3 сеп 2020
      А милионите, дето ги раздадоха на лумпените, наркоманите и агиткаджиите.... Хилядарките за домати, яица, риба и бомби, с които замеряха полицаите?.... Парите за безплатен превоз, безплатна бира, палатки на катунжиите?........ Парите за телевизии, сайтове и медии, които денонощно облъчват обществото с лъжливи новини и всяват омраза?
      ........ Всички тези милиони, идващи от подгонеи от закона олигарси укриващи се в Дубай, Сърбия, а и пребиваващи в България, не са ли откраднати от народа?!
      То не бяха Банки, Лотарии, ДДС-измами, Контрабанда....... Всичко това са наши-народни пари....
      Добре би било протестиращите да го разберат най-после, но дълбоко се съмнявам в тяхната прозорливост...
      Историята с протестите доказва това, че когато се опитваш да правиш революция, трябва да си преживял еволюция..........
    • Ол
      Олег
      2 -3
      17:06, 3 сеп 2020
      Господинчо от ГЕРБ:
      - Лотариите на Божков бяха по лиценз издаден от Комисията по хазарта, която е помощен орган на Мин.Фин.
      -Клиповете с пачки евра на са от стаята на Бабикян, Хаджигенов, а са от "Секвоя", в която нанка Борисов
      -Вашите медии (ПИК) фигурират в делото КТБ , не нашите (справка ДП и ДП1)
      -Севдалина Арнаудова е ходила на Московска при Божков ката месец.

      Само във вашите извратени представители крадат не управляващите, а хората, които нямат досег до властта!
  • 3
    Хх
    Ххх
    15 -10
    09:41, 3 сеп 2020
    Ура аа! Победа! Търсете отговорност на всички които проявиха агресия. Арести, глоби, затвор. Да живее България!
  • 4
    12
    124
    19 -16
    09:49, 3 сеп 2020
    Никога повече да не се позволяват такива своеволия в България. Видяхме кои искат властта снощи. Казвам властта а не промяна защото това е жалката истина. Бийте ги здраво полицайчета, народа е с вас !
    • Ол
      Олег
      4 -10
      11:36, 3 сеп 2020
      Вече е блокиран "Цар Освободител"? А ти кой си, че... Виж коментара
  • 5
    Уу
    Ууу
    15 -13
    09:51, 3 сеп 2020
    Платени протестъри боклуци! Намерете ги един по един и ги накажете.
    • До
      До ууу
      17 -16
      10:07, 3 сеп 2020
      Герберските тролове се активираха, дойде им куража. Спокойно, Боко си отива! Решено е!
    • Ол
      Олег
      4 -6
      11:37, 3 сеп 2020
      Безплатно ги ненавиждам!
  • 6
    Пр
    Протестиращ
    15 -16
    10:03, 3 сеп 2020
    Това не беше българска полиция а бяха пак платените мутри на Борисов които използваха газ, палки и други средства гадни като тулупа така че въоръжавайте се но не само с търпение Имаше чужди репортери които питаха „полицаите“ къде са ви номерата а те в отговор го нападнаха и му взеха камерата.
  • 7
    Ис
    Истината
    8 -15
    10:06, 3 сеп 2020
    Управляващите, посредством криминално настояще, тъ... Виж коментара
  • 8
    Ва
    Васил
    18 -19
    10:27, 3 сеп 2020
    Колко нагъл идиот и глупак трябва да си за да продължаваш да не разбираш, че народът ти те презира, че хората те мразят, че ти си позор, че всички знаем всичко за теб, знаем най-важното, а то е, че ти си един най-обикновен, но изключително нагъл престъпник!
    Кажи бе, Банкя, сляп ли си?!
    Времето няма да промени съдбата ти, пич. Палките няма да ти дадат бъдеще! Ти вече не съществуваш! Това което виждаш в момента е чисто минало. Ти си в небитието. Презрян и сам!
    • Ва
      Василеее, Василе-
      5 -2
      16:23, 3 сеп 2020
      След изборите ще се чудиш пак - сън ли е или илюзия.
      Не се отъждествявайте с целия народ и не си мислете,че всички и всеки е съгласен с вас.....
      На голямата част от хората им се повръща от отвратителните ви физиономии и първобитният ви подход.
      Ако не бяхте толкова трагични, щяхте да сте гротескно смешни.
  • 9
    ••
    • •
    6 -16
    11:34, 3 сеп 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • П
      П
      5 -3
      12:34, 3 сеп 2020
      Ще ви мачкаме, боклуци!
  • 10
    Ст
    Стоянов
    9 -12
    12:38, 3 сеп 2020
    Герберския шеф на МВР бодро рапортува как се е справил с протестите и колко са виновни протестиращите,бурни ръкопляскания.Тия си мислят, че всичко е приключило,да не се окаже ,че едва сега започва.
Последни новини