Берлинският технологичен панаир ИФА отваря врати без своите 240 000 гости

Шест месеца след като пандемията от Ковид-19 наложи внезапната отмяна на Световния конгрес на мобилните технологии (Mobile World Congress) в Барселона, бизнесът на технологичните панаири се завръща с умалена версия на Международното изложение за потребителска електроника ИФА (IFA) в Берлин, информира Ройтерс.

Само че тазгодишното издание на събитието, проведено за първи път през 1924 година, се оформя до голяма степен като футболен мач от Шампионската лига - играчите са на терена, помощният персонал е на контактната линия, но стадионът е празен, отбелязва агенцията.

"Обичайното ИФА с 240 000 посетители и 6000 медийни представители от 80 страни не е практично", заяви директорът Дирк Козловски преди началото на панаира, който от днес е отворен само за професионалисти и журналисти.

Бизнесът с панаирни изложения в Европа спря заради пандемията. Световния конгрес на мобилните технологии в Барселона, Международното туристическо изложение (ITB) в Берлин и Женевският автомобилен салон бяха отменени в края на февруари, припомня Ройтерс.

При планирането на завръщането си, ИФА избра да организира "хибридна" версия на форума, с който по традиция започва предколедният сезон на пазаруване, съчетавайки онлайн събития със събития на живо.

Водещият американски производител на чипове Куалком (Qualcomm) даде ход на проявите с програмна реч, в която представи различни видове чипсет (набор от специализирани чипове - бел. ред.) за захранване на евтини 5G телефони и "винаги включени, винаги свързани" лаптопи за хора, работещи от вкъщи.
Презентацията на президента на компанията Кристиано Амон обаче бе предавателно записана на видео, тъй като той не успя да пътува до Берлин.

По-обезпокоителното за организаторите е, че пандемията ускори тенденцията големи марки да организират свои самостоятелни представяния на продукти пред глобална онлайн публика.

ИФА 2020 продължава до 5 септември, според информация на официалния сайт на изложението.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини