23 °C

По-малко добиви от пшеница тази година, но България остава голям нетен износител на зърно

Драстично по-малки добиви от пшеница отчитат от Министерството на земеделието в тазгодишната реколта. Основната причина за това е засушаването.

Според оперативните данни от Областните земеделски дирекции добивите тази година за страната от пшеница са 4,63 милиона тона. Преди ден при посещението си в Харманли министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева коментира, че това е по-малък добив, но резултатите не са неочаквани.

Причината за по-ниската обща добивност през тази година основно е в резултатите от областите от Източна България, където те са най-ниски и това се е отразило като цяло на общата реколта през последните пет години.

„Това ще се отрази в обемите за износ и на-вече във финансовите резултати на производителите в тези най-слаби райони: Добрич, Бургас, Сливен, Ямбол, частично Стара Загора и част от Хасковско. Там са с доста по-ниски добиви тази година.“, коментира министър Танева.

Основните добиви от пшеница за област Хасково са много ниски в настоящата реколта. С около 30% са по-ниски от миналогодишните. Средният добив за региона на Хасково е 425 кг. от декар и това е наравно с останалите региони около нашата област, коментира и директорът на Областната дирекция по земеделие в Хасково Венелин Асенов.

Той обясни, че има 6-7 общини в Хасковско, които са дали много добри добиви от пшеница, но повечето са с ниски. И това е логично, защото част от тях бяха засегнати от градушките, които паднаха в региона през пролетта, а основната причина обаче е засушаването. Има места в Хасковско където без дъжд са от 102 дни. Най-висок среден добив в областта е отразен за Димитровграско-500 килограма от декар. В Хасковска община добивите са около 404 кг/дка, около 400 кг/дка е прибраното зърно в общините Симеоновград, Свиленград и Стамболово.

Независимо от този малък добив за страната обаче, България остава в позиция на голям нетен износител, подчерта в коментара си Министър Десислава Танева и обобщи: Изхранването на населението със собствено зърно и производството на фураж за собствено потребление, е осигурено.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  "Браво"
  11 -2
  18:04, 15 сеп 2020
  Изнасяме суровината за да си купуваме готовия продукт...
  • Съ
   Съгласен
   8 -2
   20:40, 15 сеп 2020
   Жалка работа.Изнасяме суровина, работна ръка.Внасяме трошки и какви ли не генни боклуци.Важно е да има чекмеджета!
  • Ма
   Магнум
   2 -5
   21:02, 15 сеп 2020
   До чекмеджето има и пищов той за тебе !
  • Gh
   Ghost Navigator
   4 0
   21:48, 15 сеп 2020
   Пък когато продавахте тока, добре беше.....
 • 2
  12
  123
  4 0
  08:57, 16 сеп 2020
  Крадци и лъжци. Получават европарии задържат печалбата. Със субсидии направиха едни тъпанари велможи.

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини