"Конрад Аденауер" към Биков: Сериозните медии в Германия не взимат пари за статии за България

От Медийна програма за Югоизточна Европа на фондация ”Конрад Аденауер” отправиха остра критика към депутата от ГЕРБ Тома Биков заради негово изказване срещу медиите в Европа, като обявиха, че сериозните медии в Германия не взимат пари за статии, особено свързани с България.

Вчера народният представител обяви, че в европейските медии има "директно платени публикации от българи". Повод за коментара му станаха редицата статии в западни медии, в които се посочват корупционни скандали в страната.

"Понеже нямам доказателства, няма как да кажа конкретна публикация, но една не малка част от тях са си поръчки. Европейските медии също вземат пари", каза Биков в петък.

Днес на страницата си във "Фейсбук" от Медийната програма за Югоизточна Европа отрекоха германски медии да са взимали пари за статии, особено свързани с България. От организацията пишат още, че като член на парламентарната комисия по културата и медии са отправили покана към Биков за разговор, но той така и не отговорил.

"С удоволствие щяхме да Ви разкажем, че поне в сериозните медии в Германия, никой не взима пари, за да прави репортажи - особено за текстове относно България", пишат от медийната програма.

В началото на седмицата германското списание "Шпигел" публикува свое разследване, според което българското правителство и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров са помогнали на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара и по този начин са нарушили международни конвенции и правни принципи. Изданието се позовава на секретни съобщения от турското посолство в София.

Конкретният случай, за който "Шпигел" пише, е за депортирането на Абдула Бююк. Той беше издирван от Анкара заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен, и тихомълком беше предаден на турските власти през август 2016 г. по начин, който е критикуван от много места. Това стана без съдебен процес, без възможност той да се консултира с правен съветник или семейството си или да инициира обжалване срещу предаването, а вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала политическо убежище на турския гражданин.

Борисов все още не е коментирал случая, а Цацаров отрече твърденията в разследването. Какво още каза по случая бившият главен прокурор и настоящ председател на Антикорупционната комисия четете тук. Самият Бююк пък обяви, че съди България в Европейския съд по правата на човека.

Фондация "Конрад Аденауер" е политическа фондация, близка до Християндемократическия съюз на Германия (ХДС), от който е и канцлерът на Германия Ангела Меркел. Тя е и един от най-близките на Борисов европейски лидери. 

Източник: epicenter.bg

Коментари в сайта (3)

  • 1
    За
    За
    10 -2
    11:02, 20 сеп 2020
    Това биче вижда само пари. Време е вече и Ес да му прекроят шапката защото главата не го слуша.
  • 2
    Ви
    видимите резултати
    12 -2
    15:39, 20 сеп 2020
    Биков е проститутка, както всички в ГЕРБ.
  • 3
    Едно говорят. А друго вършат. Те създадоха и подкрепяг ГРОБ
Последни новини