15 °C

Следващите 8 F-16 ще се купуват след 2024 г.

Следващите 8 изтребителя F-16 ще бъдат купувани през 2024 г, от следващо правителство, като за това ще е необходимо решение на парламента и договор със САЩ.

Те ще бъдат купени на разсрочено плащане. Това обясни министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Пловдив, където беше открита международната отбранителна изложба „Хемус 2020“.

Карачанов каза, че не е изпращано писмо за купуване, а писмо за искане за информация на наличности, както и за евентуални цени за самолетите и за 3D радари. 

По повод днешния скандал в парламента по темата, военният министър припомни, че купуването на още 8 изтребителя от САЩ е заложено в проекта за инвестиционен разход, одобрен от парламента.

„Един от проектите, който отдавна отлежава е за нови 3D радари. Това, което е изпратено, е писмо за информация, а не писмо за започване на процедура за сключване на договор. Подобни писма са разпратени и на други водещи фирми за ориентация, да знаем кой какви наличности има, срещу какви пари ги предлага и тогава да решим”, каза вицепремиерът. „Писмото е изпратено в края на август. Специално за ЗД радарите има отговори от няколко компании”, заяви той.

Все още нямало отговор за самолетите.

„И за 3D радарите, и за самолетите ще се плаща разсрочено. Еднократното плащане беше на базата на законодателството на САЩ и тогава го обяснявах”, каза Каракачанов.

Министерски съвет съобщиха, че правителството ще преговаря с американската компания "Локхийд Мартин" за евентуалното закупуване на нови трикоординатни радари. Очаква се търгът да започне между ноември тази и февруари следващата година. По данни на Министерството на отбраната важните за новите самолети радарни системи ще струват между 300 и 400 милиона лева.

Държaвнaтa Islаеl Аеrоspасе Industriеs (IАI), кoятo e дъщeрнa фирмa нa кoмпaниятa Еltа Systеms вече прeдcтaви нa Хемус 2020 нoвo пoкoлeниe рaдaри, c кoитo щe кaндидaтcтвa в кoнкурса на Миниcтeрcтвo нa oтбрaнaтa зa мoдeрнизирaнe нa aрмиятa ни. Зa мoмeнтa вeдoмcтвoтo e публикувaлo зaпитвaнe зa пoдмянa нa 3D рaдaритe cи c нoви мoдeрни cиcтeми. Зaпитвaнeтo e зa 7 рaдaрни cиcтeми - 5 c пo-дaлeчeн oбceг нa дeйcтвиe и 2 cъc cрeдeн. Прoгрaмaтa e рaздeлeнa нa двa ocнoвни eтaпa. Първият e зaпитвaнe зa инфoрмaция зa нaличнитe нoви тeхнoлoгии, кoйтo бeшe финaлизирaн в нaчaлoтo нa 2020 г. Втoрият eтaп включвa публикувaнe на oбявлeниe зa търг, кoeтo трябвa дa cтaнe дo крaя нa тaзи или нaчaлoтo нa 2021 г.

Източник: offnews

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ци
  цирк
  4 0
  19:27, 30 сеп 2020
  Първите осем дойдоха ли, че вече купуваме следващите ?

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
28 окт 2020
Последни новини