9 °C

Испанското правителство реши да блокира Мадрид, местната власт отхвърля затварянето

Испанското правителство нареди блокиране в столицата Мадрид и околните райони, силно засегнати от коронавирус след нарастването на случаите там.

Според новите ограничения жителите няма да имат право да напускат района, освен ако не им се наложи да извършат основно пътуване.

Регионалното правителство на Мадрид обаче заяви, че блокирането не е юридически валидно, съобщи BBC.

В района на Мадрид са повече от една трета от установените 133 604 случая в Испания през последните две седмици.

В сряда мнозинството от регионалните правителства на Испания, които отговарят за здравеопазването, гласуваха за налагането на ограничения в райони с повече от 100 000 жители, ако са изпълнени три критерия - 500 случая на 100 000 жители, 35% запълване с пациенти в структурите за интензивно лечение и положителни резултати в 10% от тестовете.

Мадрид, който има 780 инфекции на 100 000, вече отговаря на критериите. Все още обаче не е ясно кога ще бъдат въведени ограниченията.

При блокирането границите на регион Мадрид ще бъдат затворени за несъществени пътувания. Хората ще могат да преминават за работа, посещения на лекари и пазаруване. Детските площадки и парковете също ще бъдат затворени.

Социалните събирания ще бъдат ограничени до шест души, както в частни, така и в публични пространства. Изключения ще се допускат за хора, които живеят в един дом и на работното място.

Регионалният шеф на здравеопазването Енрике Руис Ескудеро обвини централното правителство, че е изпратило "послание за тревога и вълнение" и не изключи съдебно дело срещу блокирането.

Регионалното правителство в Мадрид по-рано реши да не затваря града и околните райони. Самите мерки засягаха предимно по-бедните райони на града и предизвикаха протести на стотици жители.

Испанското централно правителство твърди, че ограниченията не са достатъчни и препоръчва прекратяване на всички ненужни движения в града.

Повечето испански региони подкрепиха в сряда план за въвеждане на нови ограничения за коронавирус в големите градове с високи цифри на предаване. Но Мадрид, Галисия, Каталуния, Андалусия и ексклавният град Сеута го отхвърлиха, а Мурсия се въздържа, пише "Ел Паис".

Говорителят на каталунското правителство Мериксел Будо каза, че Каталуния вече има свои собствени ограничения и че те са по-строги от тези, установени от испанското здравно министерство.

В изявление преди следобедната среща на централни и регионални служители за одобряване на плана здравният отдел в Мадрид заяви, че "трябва да се отбележи, че Мадрид е съвкупност от 21 области, от които 18 имат над 100 000 жители и следователно показателите не може да се приложи към града като цяло."

Кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда, от Народната партия, заяви в сряда, че столицата не може "при никакви обстоятелства" да си позволи друго затваряне като преживяното през март и април, когато страната беше блокирана. "Очевидно трябва да пазим здравето и без здраве няма икономика, но също така трябва да имаме предвид, че икономическата и социална ситуация, пред която сме изправени и пред която ще се изправим, означава да се вземат мерки и да се намери баланс, който да дава приоритет на здравето, но без цялата икономика да се срине", каза той.

Регионалният здравен отдел изисква да научи "научната и техническа основа, подкрепяща новите критерии за [14-дневна кумулативна честота от] 500 случая на 100 000 жители, предложени от здравното министерство". Той също така иска да се използват повече критерии, отколкото "само трите показателя, установени през последните няколко часа".

През последните седмици в Испания се наблюдава значителен ръст на случаите. Повече от 31 411 души са починали по време на пандемията и има над 748 хил. заразени, показват данни от университета "Джон Хопкинс".

Световната здравна организация по-рано тази седмица заяви, че европейските страни регистрират "тревожен ръст на заболелите".

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 20.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъда свързана с много отговорности и е възможно доста да ви натовари. Хубавото обаче е че хората около вас са източник на много приятни емоции, които ще неутрализират напрегнатостта ви. Очаквате нещо важно, но най-вероятно няма да го получите в рамките на този ден. Имайте повече търпение в личен план, където от вас се очаква да предприемете нещо.
20 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви се очертава като успешна днес. Ще срещнете колебания в човек, на когото досега сте разчитали, и това може да ви притесни. Имате идеи, които заслужават вниманието на околните и те ще ги оценят по достойнство. Бъдете по-търпеливи, когато се опитвате да разрешите личен въпрос.
20 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С лекота ще преодолявате всякакви мисловни предизвикателства. Обучаващите се и хората на науката ще имат особен импулс днес. С лекота ще отхвърляте камари от запланувани задачи. Ще защитите смело творческите си идеи. Не приемайте насериозно, ако чуете остри думи по свой адрес. Концентрирайте се . Предстои да се покажете в най-бляскавата си светлина в професионалното поприще.
20 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес най-вероятно ще ви се наложи да се занимавате с доста задачи, които не сте планирали. Това едва ли ще е в състояние да ви притесни. Вие сте от хората, които умеят да се справят с всяка ситуация. Предстоят ви изненади, свързани с личните ви очаквания относно определено събитие. Въздържайте се от прибързани коментари.
20 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Високото ви самочувствие ще бъде забелязано от всички наоколо. Уверени сте в себе си и не се поддавате на чужди влияния, а предпочитате да следвате собствените си планове. Добре е все пак да не се дистанцирате от хората, които държат на вас. Семейството ви очаква вашето внимание.
20 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Планирате много задачи, но и по-малко да свършите, пак ще останете доволни. Помислете за спокойствието и здравето си, всяко натоварване може да доведе до изтощение. Имате желание да се намесите в повече сектори и направления, но преценете добре възможностите си. Обърнете внимание на детайлите в пряката си работа, те са важни.
20 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате уверено и точно и това ви приближава към успешния завършек на важно за вас начинание. Стилът ви е неподражаем и максимално ефективен. С напълно основателно самочувствие можете да напишете учебник за предприемачи.
20 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Основните ви занимания днес ще са свързани предимно с приключване на започнат проект, както и със стартирането на друг, мащабен и печеливш. Бъдете внимателни, възможни са недоразумения от технически характер. Нечия съпротива ще ви се отрази неблагоприятно на настроението.
20 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вдъхновени от добри сили ще работите по нови и важни неща, доказвайки качествата и уменията си. С полезните си контакти ще задълбочите познанията си в интересуващите ви сфери, доближавайки се по този начин най-близко до желаната цел. За едни тя е свързана с професионалното им израстване, други са привлечени от нова личност или материална привилегия.
20 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Дайте предимство на това, което е важно сега за вас и не започвайте много задачи на веднъж. Значимостта на очаквано от вас събитие ще повиши притесненията ви, но ще се справите. Предвид отговорността ви отсега е ясно, че ще се справите, приобщавайки към работата си и други хора.
20 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията ви днес, професионални или лични, ще ви носят добро самочувствие. Отлично представяне на изпити или интервю за нова работа. Романтични срещи и контакти. Положителни резултати, ако проявите смелост и отстоявате докрай тезата си. Бизнеса ще претърпи преустройства.
20 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Не преживявайте толкова сътресенията в личния си живот. Вярно е, че се чувствате неразбрани и отхвърлени. Помислете за коренна промяна в поведението си, ориентирана към по-голяма заинтересованост към чувствата и вълненията на околните. Всяко страдание е връщане назад, за да потърсим грешките си и да се поучим от тях.
20 окт 2020
Последни новини