23 °C

Турция започва строги ограничения за социалните мрежи

Днес Турция навлиза в нова епоха на строги ограничения в социалните мрежи, които застрашават да заличат присъствието на Facebook и Twitter в страната, ако не свалят спорни публикации.

Законодателството беше прокарано в парламента от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган и следва репресиите на правителството срещу вестници и телевизии на опозицията.

Служителят на "Фейсбук", отговарящ за правата на човека, Йейн Ливайн написа в "Туитър", че това "поражда много тревоги относно човешките права".

Но макар да са уплашени, защитниците на свободата на словото не са сигурни дали правителството на Ердоган ще успее да приложи най-наказателните мерки на закона - или дали социалните мрежи някога ще се съобразят изцяло с тях.

"Ние смятаме, че в наши дни е наистина невъзможно в държава като Турция да се потискат социалните мрежи - това е толкова голяма част от живота на хората", казва Ема Синклер-Уеб, директор за Турция на международната правозащитна организация Human Rights Watch.

Според новите правила платформите с повече от 1 млн. потребители на ден трябва да отворят офиси в Турция, които могат да изпълняват решения на местните съдилища за премахване на нарушаващо съдържание в рамките на 48 часа.

В противен случай те ще се сблъскват със забрани за рекламиране, глоби до 40 млн. турски лири (5,1 млн. долара) и - от решаващо значение - намаляване на честотната лента до 90 процента, което прави платформите ефективно неизползваеми.

Те също така изискват от социалните мрежи да "вземат необходимите мерки" за съхраняване на потребителски данни на местно равнище, въпреки че обвързващото законодателство в този смисъл беше извадено от окончателната версия на законопроекта, приет през юли.

Ердоган не крие презрението си към социалните мрежи, въпреки че неговият профил в "Туитър" има 16,7 млн. последователи.

"Twitter schmitter!", обяви той през 2014 г., обещавайки да "ликвидира всички тези" платформи.

Той изпълни заплахата си, като спря за кратко "Туитър" и YouTube преди местните избори по-късно същата година, което стана по време на скандал с онлайн аудиозаписи, изобличаващи неговия приближен кръг в предполагаем корупционен скандал.

"Целта на закона е да застраши социалните мрежи с послание "спазвай или умри", коментира Синклер-Уеб пред "Франс прес".

Достъпът до сайтове и съдържание вече беше частично ограничен в страната с население от 83 млн. души.

Миналата година "Туитър" посочи Турция, заедно с Русия и Япония, сред първите три държави, отговорни за 86 процента от всички искания за сваляне на публикации.

Адвокатът за правата за поверителност Севкет Уянък заяви, че Турция е блокирала достъпа до 408 000 сайта, 40 000 туита, 10 000 видеоклипа в YouTube и 6 200 публикации във "Фейсбук" към края на 2019 г.

"Когато това вече е така, представете си какво ще бъде след 1 октомври", подчерта Уянък.

Както "Фейсбук", така и "Туитър" са отказали да коментират на въпрос на АФП дали ще спазват новите правила.

Ердоган е открито подозрителен към интернет и веднъж нарече "Туитър" "заплаха" за подпомагане на мобилизирането на антиправителствените протести през 2013 г., което беше едно от най-големите предизвикателства пред управлението на неговата партия.

Мнозина турци, особено младите, получават голяма част от новините си в социалните мрежи, тъй като повечето нормални медии са собственост или контролирани от проправителствени компании.

Всички, от ученици в гимназията, карикатуристи и репортери до бивша "Мис Турция", бяха дадени на съд за туитове и други публикации в социалните мрежи, смятани за обидни за президента.

Новото законодателство набра скорост, след като Ердоган се разгневи през юли от онлайн обиди срещу финансовия министър Берат Албайрак и съпругата му Есра, дъщерята на президента, след раждането на четвъртото им дете.

И все пак Синклер-Уеб отбеляза, че правителствените поддръжници също са станали зависими от социалните мрежи - особено в епохата на ограниченията заради коронавируса и забраните за публично събиране.

"Затварянето им няма да бъде популярен ход", изтъква Синклер-Уеб и допълва: "Ако се опита да приложи този нов закон, правителството също ще се простреля в крака."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 23.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
23 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
23 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
23 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
23 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
23 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
23 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
23 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
23 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
23 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
23 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
23 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
23 окт 2020
Последни новини