8 °C

Ивайло Каменов: Вярата, която човек носи в себе си, е всъщност душата му

  В самото начало на октомври галерия „Форум“ в Хасково представя след 20-годишното му отсъствие от изложбените зали Ивайло Каменов. Авторът е роден през 1967 година в София. Учил е монументална живопис в Художествената академия, възпитаник на проф. Димо Заимов. Много от произведенията му са в частни колекции, а негови стенописи има както на обществени места, така и в частни домове. Като член на Сдружението за обществена подкрепа през 2010 година благотворително изработва стенописите на Арт клуба в Централния софийски затвор. Темата на повечето от произведенията му е физическата и духовната борба на човека.

  Тази тема присъства и в платната, които представя в Хасково и изложбата „Пробуждане“. Тя е споделяне до разголване на душата му. Ивайло Каменов казва, че лесно споделя с публиката си, но само с изразните средства на изобразителното изкуство, думите не са неговото амплоа. Картините са неговите думи.

  Монументалната живопис намества на платното също лесно, защото казва, че това е неговото усещане за света-в мащаб. Но това не означава, че е космополит, в съвременния смисъл на разбиране на понятието. „Всъщност на мен ми харесва това което ни дава вярата, но не тази, заради която хората ходят на църква и палят свещи, а онази, която човек носи в себе си като усещане. Това е всъщност е душата на човек“.

  Споделя, че не се е представял в изложбена зала от близо две десетилетия, понеже не е усещал потребност от това. Сега е тук в галерия „Форум“ в Хасково заради изпитаната необходимост от друг вид общуване с публиката. А нея не разделя на експертна и друга. „Според мен всеки човек е експерт. Изкуството е нещо, което ти харесва или не. Смятам, че всъщност изкуството се избира от самия човек. А ние -авторите сме родени да даваме.“

  Експозицията „Пробуждане“ в галерия „Форум“ се осъществява с подкрепата на Институт за културно наследство България-Италия и Община Хасково.

  А платното „Истински доброто“ на Ивайло Каменов остава в Хасково и след края на гостуването му тук, като част от богатия фонд на Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“. Откупката обяви тази вечер директорът на галерията Татяна Форева. „С радост и чест тази картина става част от фонда на галерия “Шаренков“, посочи тя.

  „Изключително горда съм, че за втори път от представените от нас съвременни художници се прави откупка от художествената галерия в Хасково“Директорът на Института за културно наследство България – Италия Мариела Павлова.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
  27 окт 2020
  Последни новини