Информационно затъмнение, арести и водно оръдие срещу демонстрантите в Беларус

Беларуската полиция заяви, че е извършила арести и е използвала водно оръдие срещу демонстрантите, излезли отново с десетки хиляди из улиците на Минск, за да протестират срещу фалшифицираното според тях преизбиране на президента Александър Лукашенко на 9 август, предаде Франс прес.

Безпрецедентното протестно движение събира всяка неделя оттогава десетки хиляди демонстранти въпреки репресиите на властите. Днес следобед руската агенция Интерфакс съобщи за над 100 000 участници в шествие, посветено този път на "политическите затворници" в страната.

Независимият беларуски новинарски сайт Tut.by информира за десетки хиляди протестиращи и разпространи кадри с внушителни колони демонстранти и море от знамената на опозицията. Също като всяка неделя властите изпратиха на мястото мнозина бойци от силите за борба с безредици и бронирани коли. Те ограничават достъпа до мобилен интернет и движението на транспорта, за да възпрепятстват хората да се съберат.

"В Минск бе използвано водно оръдие", заяви за АФП говорителката на беларуското вътрешно министерство Олга Чемоданова и добави, че полицията е задържала хора, без да уточни колко са те.

Правозащитници от центъра "Вясна" съобщиха, че разполагат с информация към момента за 103-ма участници в протеста. Центърът публикува на сайта си списък с имената им, който постоянно се обновява, предаде ТАСС. Сред задържаните е членът на опозиционния координационен съвет Олга Шпарага.

В петък Минск анулира акредитациите на всички чуждестранни медии, което затруднява отразяването на протестите, припомня АФП. Много граждани са получили освен това съобщения от вътрешното министерство с предупреждение да не участват в неразрешени събирания. "Не правете грешка!", се казва в тях. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ра
    Разбойко
    2 0
    09:42, 5 окт 2020
    У нас е по-зле от Беларус. Тук ни обгазяват със сълзотворен газ, бият ни зад колоните на Министерски съвет, преследват ни по политически причини, ако не си от Герб няма държавна работа за теб. В България стандарта на живот е по -нисък отколкото в Беларус. Тук всички медии налагат цензура и възхваляват криминалната мутра, диктатор Тиквонийй Банкянски.
Последни новини