Алексей Навални е номиниран за Нобелова награда за мир

Руският опозиционер и блогър против корупцията Алексей Навални е номиниран за Нобеловата награда за мир, предаде CNN. 

Той е един от най-изявените критици на Кремъл от десетилетия. 

"Номинацията идва от професори и учени от САЩ, Великобритания и други страни", обясни професорът от университета в Ню Джърси Сергей Ерофеев. 

Той посочва, че процесът на номиниране е стартиран от учени, но това не означава, че държавници или представители на международни организации няма да се присъединят.

Навални работи активно за разкриване на корупцията по високите етажи на властта. 

През август  44-годишният Навални припадна в самолет на път от Томск за Москва, след като пил чай на летището. Самолетът кацна аварийно в сибирския град Омск, в чиято болница го поставиха в кома. Няколко дни след това той бе превозен в Германия след първоначална съпротива от страна на Русия, която отпадна след намесата на лидерите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Малко по-късно екипът на опозиционера съобщи за нови разкрития, според които Навални е бил отровен от нервнопаралитично вещество от типа "Новичок", разработено за военни цели по съветско време. Москва отрече тези твърдения. Френска и шведска лаборатории потвърдиха германските изводи.

Миналият месец Навални бе изписан от берлинската болница "Шарите". 

Преди дни Навални обвини руския президент Владимир Путин, че стои зад отравянето му. 

Нобеловата награда за мир е една от петте Нобелови награди, учредени през 1895 г. съгласно завещанието на шведския индустриалец и изобретател Алфред Нобел. За разлика от Нобеловите награди за физика, химия, медицина и литература, които се дават всяка година в Стокхолм, наградата за мир се връчва в Осло.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини