Франция удължи срока на граничния контрол до края на април

Франция удължи до 30 април 2021 г. контрола по националните си граници заради терористичната заплаха, която остава много висока, се казва в публикувано във вторник съобщение на френските власти до Съвета на ЕС, предаде Франс прес.

В писмото с дата 2 октомври френските власти посочват, че възобновяването на процеса за атентата срещу "Шарли ебдо" през септември и препечатването на карикатурите на пророка Мохамед от този седмичник "налагат повишена бдителност".

"Международните остри реакции срещу повторното публикуване на карикатурите, продължаването на процеса за атентатите от януари 2015 г., предстоящото отбелязване на 5 години от атентатите от 13 ноември 2015 г. и провеждането на още няколко терористични процеса с интензивно медийно отразяване в следващите месеци допринасят за подхранването на терористичната заплаха срещу Франция", се казва в писмото.

Освен това мобилизирането на силите за сигурност в борбата с пандемията от Ковид-19 може да предизвика нови опити за атентати, посочват френските власти.

Франция възобнови контрола по националните си граници във вечерта на атентатите от 13 ноември 2015 г. Оттогава този граничен контрол е подновяван на всеки шест месеца с аргумента за продължаващата терористична заплаха. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини