10 °C

Най-топлият септември в историята е знак за плашещи промени на Земята

През изминалия месец септември земната повърхност е била по-топла, отколкото през който и да било септември, съобщи Програмата за наблюдение на Земята на Европейския съюз.

Тази година се наблюдава рекордна топлина в рамките на три месеца - януари, май и септември, съобщиха от Службата за изменение на климата на „Коперник“.

"Понастоящем има малка разлика между 2020 и 2016 г.", каза висшият учен на „Коперник“ Фрежа Вамбург пред АФП.

За 12-месечен период до септември планетата е била с близо 1,3 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Това е тревожно близо до прага от 1,5°С за сериозни въздействия, подробно описан в основния доклад за 2018 г. от консултативния панел на ООН по климата. Парижкото споразумение нареди на страните да ограничат глобалното затопляне на "много под" 2 градуса и до 1,5, ако е възможно.

Досега Земята се е затоплила средно с един градус, достатъчно, за да се увеличи интензивността на смъртоносните горещи вълни, сушите и тропическите бури, които са по-разрушителни от надигащите се морета.

Изменението на климата, предизвикано от емисиите на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива, нараства през последните десетилетия.

Деветнадесет от последните 20 години са най-топлите от началото на изчисляването на показанията в края на 19 век.

От края на 70-те години, според данните на ЕС, глобалният термометър се е покачвал с 0,2 градуса на всяко десетилетие.
Температурите през септември са били „изключително високи“ над Северен Сибир, който - заедно с по-голямата част от Полярния кръг - от месеци е свидетел на странно топло време.

Септември беше жесток и в Близкия изток, като нови високи температури бяха отчетени в Турция, Израел и Йордания.
Части от Северна Африка и Тибет също бяха горещи, като максималните дневни стойности достигнаха 49°C в окръг Лос Анджелис в началото на месеца. В Калифорния пет от шестте най-големи пожара в историята на щата горяха в края на месеца.

„Септември беше по-топъл с 0,05°С от септември 2019 г., предишния най-топъл септември“, се казва в доклада на „Коперник“.

Глобалният топлинен рекорд от миналия месец беше още по-забележителен поради регионалния охлаждащ ефект от естественото метеорологично събитие Ла Ниня над тропическия Тихи океан.

Междувременно арктическият морски лед се сви до втората си най-ниска степен през миналия месец, като достигна под 4 милиона квадратни километра само за втори път от началото на сателитните записи през 1978 г., според C3S. Арктическата ледена шапка плава върху океанска вода около Северния полюс и по този начин не допринася пряко за повишаването на морското равнище, когато се стопи.

Но това ускорява глобалното затопляне. Прясно падналият сняг отразява 80 процента от излъчващата сила на Слънцето обратно в космоса. Но когато тази подобна на огледало повърхност се замени с наситено синя вода, вместо това се абсорбира приблизително същия процент от енергията за затопляне на Земята.

Промените в климата са нарушили също регионалните метеорологични модели, в резултат на което повече слънчеви лъчи са паднали върху ледената покривка на Гренландия, която се топи и излива маса в океана по-бързо, отколкото по всяко време през последните 12 000 години, според проучване миналата седмица.

През 2019 г. ледената обвивка, която съдържа достатъчно замръзнала вода, за да повдигне глобалните океани на 7 метра, изхвърля повече от половин трилион тона вода всеки ден, или шест олимпийски басейна всяка секунда.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини