Как да останем здрави при смяната на сезоните

Есента вече е тук в целия си блясък, а изненадващо топлите дни от време на време правят климатизацията ни още по-сложна. Едно е ясно - идват студените месеци, а те искат по-сериозна подготовка на организма, за да съумеем да останем здрави, енергични и усмихнати.

Ето какво е добре да правим, за да преживеем смяната на сезоните по-лесно и с по-малко последствия за организма.

Разходки навън

Дори да не ни е особено приятно, когато е студено, мъгливо и дъждовно, не бива да пропускаме и ден, в който да се поразтъпчем извън дома или офиса. Ако го направим в някой парк - още по-добре. Времето, прекарано навън, укрепва не само защитните сили на организма, но и защитата ни от тревожни и депресивни състояния.

Тренировки

Не бива да изпускаме посещенията в залата с оправданието, че навън вали и не ни се излиза. Все пак, ако си го позволим, можем да поспортуваме и у дома. Да бъдем във форма значи и да боледуваме по-малко.

Мазни риби

Те са най-добрият източник на витамин D, който е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система. Ако не сме им голям фен, то тогава е добре да го приемаме като хранителна добавка.

Хидратация

Тя е важна всеки ден, по всяко време на годината. Често обаче, когато стане по-студено, забравяме да си набавяме необходимото количество вода на ден. А то може да ни предпази от редица инфекции на гърлото и дори от ларингит.

Редовно почистване

Хигиената у дома също е винаги от значение, но в преходни сезони, като пролетта и есента, е важна и от гледна точка на превенцията на различни сезонни алергии. Много е важно и да предпазваме дома си от появата на мухъл, предава MSN.

Сън

Без него няма как да сме здрави и в кондиция. Затова трябва да имаме конкретни навици, които да спазваме, независимо от сезона. Когато застудее и денят намалее, ни се спи повече, но не бива да надвишаваме препоръчителните осем часа. С тях повишаваме защитата си и от вируси, и от сезонна депресия.

Витамини, витамини

Не бива обаче първо да се сещаме на тези на таблетки в аптеката. Най-добрият начин да си ги набавим е с консумацията на плодове и зеленчуци. С колкото по-ярък цвят са, толкова са по-богати на полезни вещества. Фрешовете и смутитата също са добра алтернатива.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини