15 °C

Заради Ковид затягат мерките драстично, но след мнението на общините

  Като притеснителна определи ситуацията в Хасковско относно заразените с коронавирус и възможността новите пациенти оттук насетне да се приемат за лечение областният управител д-р Стефка Здравкова. Тя коментира темата след заседанието на Областния оперативен щаб в късния следобед днес.

  Според данните на РЗИ от 5-ти до 11-ти октомври новозаразените с коронавирус в Хасковска област са 47, а само за последните три дни с позитивен за заразата тест са 29 души. Отчетено на Областния щаб е, че активно болните в региона са 131, като 95 от тях са на домашно лечение, а останалите-в болница. Най-много са настанените в МБАЛ-Хасково, двама има в ТУБ диспансера.

  Най-много от активните в момента са в община Хасково- 28 активно болни, от които са хоспитализирани са 14. В Димитровград 16 са болните, 9 -в болница. В Харманли и Свиленград имат по трима болни с по един хоспитализиран.

  „Ситуацията е притеснителна, от гледна точка на това, че болничните места за лечение на коронавирусни са почти изчерпани. Ако продължи заразяването да се развива в тази тенденция, ще бъдем изправени пред ситуация, в която ще останат болни, които трябва да бъдат настанявани в общинските болници. Те обаче нямат договори с инфекционисти“, посочи д-р Здравкова. Областната управителка посочи, че за да не се изпада в крайни ситуации ,членовете на Щаба са решили да затегнат превантивните мерки и контрола по изпълнението им.

  В момента в МБАЛ-Хасково разполагат само с едно Ковид място. Но има възможност още 12 места за лечение на пациенти с коронавирус да бъдат разкрити в Очното отделение на клиниката, е уверил шефът на болницата д-р Георги Гелов. В момента те се оборудват и ще поемат още пациенти, ако настъпи бум на заразата, поясни областната управителка.

  Предстои Общинските оперативни щабове да коментират примерни решение за затягане на мерките, които в последствие ще бъдат обсъдени отново и наложени от Областния щаб. Това означава, че новите мерки ще са локални за всяка община.

  „Така смятаме, че оценката на риска ще е най-обективна. Тъй като общините могат да преценят кое и доколко е опасно на тяхна територия“, посочи областната управителка д-р Здравкова.

  Към общините ще бъдат изпратени предложения, включващи конкретни мерки, като тази за преминаване на дистанционна форма на работа на служителите, където е приложимо.

  Друга възможност е въвеждане на задължително изискване за носене на защитни маски в офисите, предприятията, но в случай, че не може да бъде осигурена физическа дистанция от 1.5 м между служителите.

  Общините могат да одобрят и въвеждането на задължителна минимум 4 пъти дневно дезинфекция в обектите с обществено предназначение, търговските или други обекти, които предоставят услуги на гражданите.

  Общинските щабове ще кажат мнението си и дали да бъде наложена мярката за създаване на организация за осигуряване на дистанция от 1,5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, както и да не се допускат повече от шест души на една маса в заведения за хранене в заведенията.

  Областният щаб чака мнение на общините и дали да се наложи осигуряване на физическа дистанция на пазари, тържища и други сходни места чрез въвеждане на дистанция от 1,5 м между сергиите, масите, подвижни павилиони и щандовете там.

  Освен това ще се решава тепърва и дали ще е задължително носене на защитни маски за лице от хората по пазарите и тържищата.

  Ограничаване на лицата, посещаващи дискотеки, пиано барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения на закрито и на открито до не повече от един човек на 2,5 квадратни метра, е друго от предложенията за затягане на мерките.

  Освен това е много вероятно занапред масови мероприятия да бъдат организирани само след предварително съгласуване и разрешение от Областната управа.

  Възможно е и ограничаване на хората, които се включват на събирания на закрито до 30 души за празненства и до 50 за семинари и конференции.

  Провеждането на спортни мероприятия и състезания, културни и развлекателни мероприятия в присъствието на публика до 30% от капацитета при създаване на организация за спазване на физическа дистанция от 1,5 м между зрителите, и задължителното носене на маски, когато те са на закрито. Това са други от мерките, които са предложени от Областния щаб и за които се чака мнение от Общинските щабове.

  Областната управителка д-р Здравкова посочи, че започват масирани проверки за носенето на маски. Ще се проверява освен в търговските обекти и обществените сгради, и по фирми и предприятия, както и в градския и обществен транспорт. Ще има и нощни проверки по баровете и нощните заведения. Щ есе следи и за спазването на дистанция и дезинфекцията в заведенията за хранене.

  След получени сигнали за струпването на хора и неспазване на противоепидемичните мерки пред Социални грижи в Хасково и пред централния пощенски клон в Хасково, Щабът е набелязал мерки, според които графикът за вземане на пенсия ще се спазва стриктно занапред. Заради ситуацията на няколко детски градини вече е отказан приема на повече деца от наложената бройка като капацитет, съобразена с превантивните мерки, обясни областната управителка. Д-р Здравкова отново призова за спазване на наложените правила и лична отговорност към ситуацията.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (35)

  • 1
   Кърския секс как да забраним като сме животновъдки ?
  • 2
   Ая
   АЯ
   32 -26
   19:34, 14 окт 2020
   Не трябва нищо да се стяга,тоя грип си е една болест,която се лекува на 95% от заболелите.Спрете ли децата от училище,хората от работа,затворите ли ги в къщи,още повече ще навредите на народа.Това е истината.
   • До
    Доктор ох боли
    16 -12
    20:47, 14 окт 2020
    Ая така се казваше един кон от един разказ сигурно затова не те хваща човешка болест.
  • 3
   Ив
   Иванова
   38 -19
   19:38, 14 окт 2020
   Ситуацията е изключително сериозна и ще става все по-тежка.Повече от ясно е,че Здравкова трябва да удари здраво по масата и да разпореди общинските болници да създадат ковид отделения.Това,че те нямат инфекционисти не е оправдание защото стана дума за средства.Пътеката за пневмония когато няма такива специалисти е почти два пъти по-евтина,но тук стана дума да тежко болни,а не за пари.Нима Карнобат и Айтос имат по-големи болници и повече специалисти от Димитровград,Харманли и Свиленград?Нещата ще прогресират и за съжаление време е да се вземат адекватни и смели решения.За сега Областния щаб не отговаря на тези изисквания.
   • Хр
    Христов
    14 -25
    22:25, 14 окт 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Гр
    Гражданин
    18 -14
    22:57, 14 окт 2020
    Не й стиска на областната. Както не му стиска и на Борисов. Очевадно е, че има нужда от затягане на мерките. И сега прехвърлят топката на кметовете. А нашия е един. Че и от ГЕРБ. Мъка. Нито може и знае какво да прави , нито му стиска като гербаджия да дразни хората с по-строги мерки.
  • 4
   Ha
   Haha
   22 -12
   20:40, 14 окт 2020
   Каква лекарка е тая ветеринарна бе малоумници...
   • Хи
    Хихихи
    12 -14
    20:47, 14 окт 2020
    Тази лекарка лекува животни като тебе.
   • Ан
    Ангелов
    14 -6
    22:30, 14 окт 2020
    Тя е най-вече любовница.
  • 5
   Ма
   Марашев
   22 -12
   21:06, 14 окт 2020
   На тая простата гербаджийска кифла някой да и каже да си сложи малко грим и червило,че се показва сред хората.
   • Ша
    Шамарев
    10 -13
    21:25, 14 окт 2020
    И ти бива да си уголемиш пишката ама никой не ти го е казал.
   • Ху
    ху йо
    10 -6
    22:30, 14 окт 2020
    аз да не си го вея пред хората че да ми пука колко ми е голям? важно е че когато го поемеш с уста се задавяш! 🤣🤣
   • :)
    : )
    9 -5
    22:33, 14 окт 2020
    Слага червило, но не на тези устни.
  • 6
   За
   Запознат
   15 -20
   21:12, 14 окт 2020
   Става страшно и реално. Преди мислех ,че е измисл... Виж коментара
   • Не
    Непознат
    15 -7
    21:27, 14 окт 2020
    Абе миналата зима ревяхте че децата били вкъщи и че нямало кой да ги гледа, че им давали много големи и ненужни грипни ваканции , сега искате друго. Хайде да се стите какво точно искате и да спрете да ревете. Не разбрахте ли че вирус има и ако се миете по-често а не само в неделя , няма да е толкова страшно. Ама като сте селяци и сте свикнали да се къпете рядко да не измръзнете ще е така. Иначе от кухи глави само акъли.
  • 7
   Mинко
   29 -10
   21:29, 14 окт 2020
   Цяло лято къде дремаха, ами неподготвиха два три етажа със сто легла??? Нима не знаеха, че ще има нова вълна?? Това е срамно за цялата област Хасково от 200 000 жители да има само 30 легла. Вместо да видят за вариант да помагат, те вземат най-лесното решение ЗАТВАРЯМЕ и точка. Смешници.
   • До
    До Минко
    24 -6
    21:55, 14 окт 2020
    То легла и стаи ще се намерят,ама няма персонал,нито лекари,нито медицински сестри.Въпреки,че има протокол за лечение и то е по един и същи начин навсякъде, натоварването е много голямо и не всяка медицински сестра може да издържи.Облечени в екипи,много банки се включват.Сестри от леки отделения или от кабинети не могат да издържат на натоварването.За лекарите също е напрегнато.А за вечно невярващите,пробвайте се за един ден в Инф.отделение и ОАИЛ.В Свиленград,Харманли и Димитровград не им се занимават с Ковид болни и ги водят тук.Няма,няма ковид,докато не ти се случи,на теб или близък.Не е за плашене,но е безумие да мислите,че е просто гриб и световна измислица.
  • 8
   12
   123
   19 -6
   21:55, 14 окт 2020
   Г-жо Здравкова ако наистина искате да има мерки то се разходете на кооперативните пазари в гр.Хасково. На този до реката продавачите са сложили касетки и други импровизирани сергии пред масите и стесняват до 80-90 см свободното пространство и хората се отъркват един в друг по неволя.и това е почти през целия пазар.На пазара да к-с." Веспрем" продавачите на северната маса имат пет реда щайги и нарочно затварят вратите да се минава трудно и хората се струпват по десетнина да чакат да излезнат.По вашите действия ще проличи колко Ви притеснява разнасянето на заразата.Едва ли ще е трудно да се освободят пътеките така както е проектиран и изпълнен пазара и да се отворят и двете врати на "Орфейския"пазар.Ще е възможно и да се спазва необходимата дистанция.
  • 9
   36
   3662
   12 -26
   22:33, 14 окт 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Мл
    Младок
    13 -5
    23:50, 14 окт 2020
    То щото малкия и средния бизнес не се задоволиха с работата си в сивия сектор,прикриване на данъци,60/40,9 % ддс ... милите чак да ви съжалят.
   • Вл
    Влюбен
    12 -4
    05:31, 15 окт 2020
    Абе младок ти не разбра ли че колкото повече е държавната тежест върху малкия бизнес толкова повече ще влиза в сивия сектор. Не може човек цяла година да бачка за да храни идиоти като теб на държавна хранилка. Пример имам приятел има дюнерджийница в центъра на голям град в Германия плаща 1500 евро патент за година и никой повече нищо не му търси. А тук не стига че си плаща данъците е като мине на проверка някое държавно оли трябва и рушвет да дава щото наглеца си иска .и не ми говори за жалби сигнали и прочее в държавния апарат всички са навързани
  • 10
   Ин
   инфо
   6 -16
   22:40, 14 окт 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Мл
    Младок
    8 -6
    23:50, 14 окт 2020
    Нали щяха началото на октомври?
    Опорките ви са слаби.
   • 36
    3662
    10 -2
    08:26, 15 окт 2020
    Поредния луд никой мищо няма да затваря!!!!!
  • 11
   А
   А
   9 -3
   00:39, 15 окт 2020
   Ей сега вече ще има революция, а не бунтове, като затворят градовете!
  • 12
   До
   До Влюбен
   7 -3
   08:58, 15 окт 2020
   Твоят приятел в Германия просто те е излъгал.Няма такава ставка там. Германската данъчна система е една от най-сложните в Европа. Може да е платил за нещо 1500 евро и да е получил някакво разрешително много по-лесно оттук , но това да е годишен данък - забрави.
  • 13
   Пр
   Продавачка
   10 -8
   10:23, 15 окт 2020
   Г-жо Областен управител, вие искате затягане на мерките, за да ви отпущат пари отгоре, които да усвоявате (тоест да крадете), а за нас остават забраните и безпаричието. Внимавайте много! Времето ви изтича, скоро ще има нова власт, тогава пак ще станете г-жо Никоя.
   Как тогава ще се разхождате из града, който искате да съсипете? Или ще избягате в Харманли? Не съсипвайте дребния бизнес в Хасково.
   Заради лакомията на Гелов и други корумпирани лекари като него, които печелят от изкуствено завишената бройка, ще ни ограничавате нас обикнонените трудови хора.
   При тези обстоятелства все повече ще се засилва омразата на хората към вас.
   Няма никаква пандемия, това са си обикновенни есенни вируси, които си ги има всяка година.
  • 14
   Ка
   Катя Авейро
   4 -5
   11:06, 15 окт 2020
   Сестрата на Кристиано Роналдо - Катя Авейро, публикува интересна публикация в Instagram след положителната проба на брат си.
   Катя написа, че пандемията е най-голямата измама, която тя е виждала:
   Ако Кристиано Роналдо трябва да събуди света, трябва да кажа, че този португалец наистина е пратеник на Бог. Благодаря! Вярвам, че днес хиляди добри хора ще повярват също толкова много в тази пандемия, в тестовете и в предприетите мерките, колкото мен. Най-голямата измама, която съм виждала, откакто съм родена.
   Фраза, която прочетох днес и аплодирах на крака: "Стига с този свят на куклен театър". Някой да ви отвори очите, моля".
   • Ек
    Експерт
    4 -5
    11:16, 15 окт 2020
    Сестрата на футболист е осъзнала каква е реалността и каква измама е тази т.н. пандемия. А тук зомбитата са по тъпи от нея и не осъзнават какви са овце и си носят маските чинно и гледат сърдито тези които не носят този позорен *** символ на тъпота и медицински фашизъм. За овцете с маски даваим информация: По законите на България за епидемия се смята, когато на 10 хиляди души население има 200 болни ( не заразени а болни) на ден. Ние имаме към днешна дата към 600 болни на 5 милиона - епидемия?
  • 15
   Ха
   Хаха
   7 -4
   11:42, 15 окт 2020
   До малоумниците - тестовете които има във България не правят разлика между Ковид19, Грип А и грип Б, както и всеки друг вирус или бактерия
   • То
    Това
    4 -2
    14:40, 15 окт 2020
    в качеството на какъв експерт го твърдите?
   • Цт
    Цтцт
    3 -1
    16:20, 15 окт 2020
    Вирусолог... Това даже Кънчев го каза по тв, че сега са поръчали от другите тестове ама вие сте такива баламурниците, че в страха си не чувате...
   • Да
    да
    2 -1
    21:10, 15 окт 2020
    Това е самата истина! Дори ако имаш развален зъб или някаква вътрешна инфекция, теста отчита! За това няма експертиза , където се пише Ковид, а се пише неидентифициран вирус.
  • 16
   СМ
   С МАСКА
   8 -6
   12:24, 15 окт 2020
   Съграждани проблема е световен !!!! Втората ВЪЛНА туко
   що започва. Благодарни бъдете, че има хора, който мислят предлагат мерки, за да се спре заразата с този вирус. Оставете коментара, грим, ГЕРБ, сега започва всичко. Без
   страх, но предпазливи бъдете.
   Обичам България, обичам Димитровград.
   Пазете се.
  • 17
   Ех
   Ехо19
   4 -1
   15:27, 15 окт 2020
   Тя общината е най-голямото гнесдо.на зараза

  Хороскоп за 26.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
  26 окт 2020
  Последни новини