15 °C

Денят 16 октомври: Българската авиация, изхранването на човечеството, Оскар Уайлд и още

Днес е ден на българската авиация. Тази година отбелязваме нейната 108-ма годишнина. На този ден през 1912 г.  българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на вражески обекти край Одрин по време на Балканската война.

Световен ден на прехраната. Всяка година на 16 октомври целият свят отбелязва Световния ден на храната. Дата е обявена за паметна на конференция на Организацията за прехрана и земеделие (FAO) на ООН през 1979 г. На 16 октомври 1945 г. е основана ФАО.

Основната цел на този ден е да повиши нивото на информираност на населението по отношение на съществуващия в света проблем с прехраната. И това също е причина да се замислим какво е направено и какво остава да се направи за решаване на глобалния проблем - освобождаване на човечеството от глад, недохранване и бедност.

Международният ден на Шефа. Празникът води своето начало от Съединените щати. 16 октомври там се отбелязва от 1958 г.  Международният ден на шефа днес се празнува в Австралия, Индия, Южна Африка, Ирландия и Великобритания. В Индия на този ден шефовете подаряват подаръци на служителите си, а американците благодарят на началника си за това, което са научили от него и че ги подкрепя.

На 16 октомври историята ни напомня още:

На тази дата през 1793 г. в Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на Франция и Навара.

На 16 октомври 1853 г. Турция обявява война на Русия, известна като Кримска война, защото след намесата на Англия и Франция в подкрепа на Турция бойните действия се пренасят в района на Кримския полуостров.

През 1946 г. на тази дата са изпълнени смъртните присъди на група военнопрестъпници от Хитлеристка Германия, осъдени на Нюрнбергския процес.

Китайската народна република детонира първото си ядрено оръжие на 16 откомври 1964 г.

А през 1978 г. на този ден от октомври кардинал Карол Войтила, архиепископ на Краков, е избран за папа с името Йоан Павел II. Той е първият папа славянин и първият папа неиталианец от последните 456 години.

През 1994 г. решение на Конституционния съд ДПС се пререгистрира като политическа партия.

През 1847 г. на този ден за първи път е публикуван романът на Шарлот Бронте "Джейн Еър". Романът стана нова дума в английската литература от 19-ти век и важен етап в историята на борбата за равенство на жените. Той имаше голям успех с читателите си. Те бяха привлечени и изумени от образа на главния герой - смело и чисто момиче, самотно водещо трудна борба за съществуване и за човешкото си достойнство.

Уолт Дисни основава компанията си. Една от най-големите развлекателни корпорации в света, The Walt Disney Company, е основана преди 97 години. Братята Уолтър Елиас и Рой Оливър Дисни създават малко анимационно студио, което впоследствие се превръща в днешната транснационална корпорация, която включва едно от най-големите холивудски студия, единадесет увеселителни парка, два водни парка и няколко излъчващи мрежи.

Рождният ден на Оскар Уайлд. Днес се навършват 166 години от рождението на английския поет и писател Оскар Уайлд. Той е един от най-известните драматурзи от късния викториански период, една от ключовите фигури в европейския модернизъм и естетика. През целия си живот той се противопоставя на общественото мнение. Той намира единственото убежище от вулгарността, скуката и монотонното еднообразие в изкуството и винаги пише тази дума с главна буква.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
26 окт 2020
Последни новини