Слабата слънчогледова реколта повиши цената на олиото

Дългото лятно засушаване беляза като много слаба слънчогледовата реколта в региона на Хасково тази година. Заради липсата на качествена суровина, пазарът отбеляза и скок на олиото.

Като цяло нисък среден добив от слънчоглед се отбелязва и за цялата страна.

По оперативни данни на МЗХГ към началото на октомври са реколтирани 97,6% от площите с маслодаен слънчоглед. Въпреки наблюдавания ръст при площите, на този етап производството на слънчоглед е с 6,1% под миналогодишното. А причина за това е именно негативното отражение на продължителното засушаване върху средните добиви от декар.

В региона на Хасково са прибрани около 65 810 т, като средният добив е 165 кг/дка. В община Димитровград е малки по-добър добивът-около 210 кг/дка, а в Хасковска-185 кг/дка.

Статистиката pа средните изкупни цени към края на септември показва, че продажбата на тон слънчоглед, без ДДС е 755 лв. Анализът сочи, че към момента слънчогледът се търгува с 41,1% по-скъпо, отколкото по същото време на миналата година.

Освен, че са по-ниските добити от слънчоглед през тази година, не е добро и качеството на прибраната реколта.

“Засушаването, което настъпи след май месец в региона на Хасково, не позволи питите да се развият добре, заради липсата на влага и слънчогледовите ядки в повечето случаи не са пълни. А това даде предпоставка за големия скок в изкупната цена на слънчогледа. Това пък рефлектира върху производството на олиото и наложи увеличение на цената на крайния продукт“, коментира Иван Станчев, който е собственик на маслобойна в Хасково. Поскъпването при олиото на едро е с около 0,40 лв, до около 2-20,20 лв, а в търговската мрежа литърът стига на места до 2,80 лева.

Скача цената не само на рафинираната, но и на фуражната суровина. Продажната на кюспето вече гони 300-400 лв за тон.

Красимира Славова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини