2 °C

Уволнете захарта от менюто... и още 4 съвета за имунитет

Има прост начин да засилим съпротивителните сили на организма и той да стане по-устойчив на вируси. Важно е да се съобразим с тях в преходния към зимата сезон и особено сега в разгара на епидемията с коронавирус.

Ето 5 важни стъпки, които препоръчва ендокринологът д-р Диляра Лебедева.

1. Откажете се от захарта. Консумирането на прекалено сладки храни „разсейва“ имунитета, намалява концентрацията на IgA в лигавиците на носа, устата и гърлото, които са надеждна бариера срещу инфекциите. Затова, когато се лишим от захар и сладки храни, лесно и без проблеми укрепваме имунитета си.

2. Рано лягане вечер. Сънят помага за активния синтез на мелатонин от организма. Този хормон притежава противовъзпалителни свойства. Когато нивото му падне, имунитетът отслабва. Когато мелатонинът е висок, имунната система е предпазена от „свръхреакция“ на коронавируса, която настъпва в резултат на цитокиновата буря. Всъщност цитокините - тези противовъзпалителни молекули, са причина за тежките усложнения от инфекцията.

3. Витамини. Лекарката препоръчва прост начин да подсилим имунитета. И в периода на епидемия да пием D, А и цинк. Като даде и дозите.

“Витамин Д 4000 МЕ, витамин А 5000 МЕ и цинк 10 мг, може да се приемат на ден, без необходимост от специални изследвания“, казва д-р Лебедева.

4. Дрехи според температурата навън. Есента е характерна с големи амплитуди в дневните температури. Сутрин и вечер обикновено е студено, а към 12 се затопля. Разумно е да се пазим от преохлаждане – да се слага шапка, ако това се налага, а краката винаги да са сухи.

5. Да се грижим да добрата микрофлора на червата. Като се храним разнообразно, предимно с „жива храна“ - със сезонни зеленчуци и плодове.

Над 60% от имунните клетки живеят в стомашно-чревния тракт. Добрата микрофлора повишава локалния имунитет, като изработва ендогенен гама-интерфарон. Интерферон гама е жизненоважен за имунната система цитокин, с чиято помощ тя се адаптира и реагира ефикасно на определени вируси, бактерии и паразити.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
03 дек 2020
Последни новини