Борисов и Радев влязоха в остър сблъсък и за оставката на шефа на столичната РЗИ

ремиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев влязоха в остър сблъсък и по повод оставката на директора на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев. Във видео, публикувано днес от Бойко Борисов в неговия "Фейсбук" профил, министър председателят казва, че Пенчев е бил принуден да подаде оставка, заради карантината на президента Румен Радев. Видеото е от изказването на Борисов преди днешното дистанционно заседание на министерски съвет.

Данчо Пенчев подаде оставка изненадващо в понеделник, без да обяви мотиви. Веднага се появиха твърдения, че това е заради карантината на президента, а вчера от здравното министерство обявиха, че ограничителните мерки ще са еднакви за всички, независимо на каква позиция се намират.

"Спазвайте карантината, защото ви следят, а ние не сме богопомазани като президента Радев, където нашите служби само ден да му дават карантина, сякаш е извънземен. Затова се и разделихме с шефа на РЗИ, не може да делиш хората", посочи Борисов.

В отговор от президентството изпратиха съобщение до медиите, в което се казва: "Противоречивите обяснения на изпълнителната власт будят все повече въпроси за действителните причини за оставката на д-р Данчо Пенчев. Достоверността на твърденията на министър-председателя, не само по тази тема, са под въпрос. Единствено д-р Данчо Пенчев може да внесе яснота за причините, които са го накарали да подаде оставка".

Борисов обаче не спря с атаките си дотук и обяви, че президентът се чувства над закона и се има за недосегаем. "Законът е само за тези, които не харесваш, а иначе можеш да си го показваш когато искаш от високата позиция Затова в Брюксел говорят за борба с корупцията по високите етажи на властта, за тези, които се имат за недосегаеми, тези, които се имат, че могат да правят всичко, без да им се намери отговорност", коментира премиерът.

Той изрази мнение, че след като президентът е нарушил карантината е трябвало да му се образува досъдебно производство, каквато би била процедурата за всеки български гражданин. "За всеки нарушил карантината му се прави 100% досъдебно производство, нали така Терзийски", попита Борисов директора на дирекция на полицията.

"Тъй вярно, господин премиер, имаме 3100 досъдебни производства за нарушаване на карантината", отвърна му Христо Терзийски.

Борисов нападна и военния министър Красимир Каракачанов, с чието разрешение държавният глава "се разхождал по всички гарнизони в нарушение на всички правила". "Военният министър не може да забрани на държавния глава да обикаля. Как да го изгоним", защити се Каракачанов и допълни, че всеки отговаря сам за себе си при спазването на карантината. "Аз десет дни не мръднах никъде, докато бях под карантина", каза военният министър.

Борисов нападна президента и БСП и заради твърденията им, че бюджетът е предизборен.

Цялото изказване на Борисов пред министрите, в което обвързва държавния глава с критиките от Брюксел за липса на върховенство на закона и на борба с корупцията, гледайте тук:

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    :)
    : )
    3 0
    22:40, 28 окт 2020
    Мутрата пак беше офиркана.
  • 2
    3,
    3,14
    4 0
    09:31, 29 окт 2020
    Борисов,не се сравнявай с Радев-той е ЧОВЕК,а ти си проеташка МУТРА!!
Последни новини