Сблъсъци между демонстранти срещу антивирусните мерки и полицаи в Испания

Испанската полиция задържа десетки хора при сблъсъци в редица градове след организирани вече втора поредна вечер демонстрации срещу антивирусните ограничения, предаде Франс прес.
В някои градове след протестите тази нощ имаше вандалски прояви и погроми.

Най-мощни бяха вълненията в Мадрид, където мнозина демонстранти, скандиращи "Свобода!", подпалиха контейнери за боклук и вдигнаха барикади по Гран виа - основната пътна артерия в центъра на столицата, както показват кадри от социалните мрежи.

Те хвърляха камъни и стреляха с осветителни ракети срещу полицията, пристигнала, за да ги разпръсне.

В сблъсъците бяха леко ранени 12 души, сред които трима полицаи, съобщиха медици от спешната помощ. Полицията заяви, че е задържала 32 души.

Главата на регионалните власти в Мадрид Исабел Диас Аюсо обвини за безредиците "организирани групи, целящи да се възползват от ситуацията и от страховете на населението".

Демонстрантите критикуваха обявения миналата седмица комендантски час и затварянето почти на всички региони в Испания с цел да се ограничи движението из страната преди уикенда около празника Вси Светии с надеждата да се избегне нова карантина.

"Работим, за да си изкарваме хляба, а те за пет минути унищожават живота ни", оплака се пред местна телевизия собственичка на магазин в автономната област Риоха, разбит и ограбен от маскирани млади погромаджии.

Премиерът Педро Санчес осъди в Туитър размириците - "непоносимите насилствени и неразумни действия на малцинствени групи". Същевременно той похвали младежи, излезли тази сутрин на град Логроньо, за да разчистят улиците.

Здравният министър Салвадор Иля пък заяви, че "сега не е моментът да смекчаваме мерките", и добави - също в Туитър, че "поведението на малцинствени групи е неприемливо".

В Испания, една от най-силно пострадалите през пандемията европейски страни, коронавирусът е взел досега над 35 000 жертви, а заразените са 1,1 милиона.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кр
    Красимир
    2 0
    10:08, 2 ное 2020
    COVID-19 е диверсия и престъпление
    Акция на „дълбоката държава“

    Окончателното доказателство:
    Covid-19 беше планиран да въведе новия световен ред.

    Лекари декларираха, че пандемията е била планирана.
    Група от над 500 лекари в Германия, наречена „Доктори за информация“, направи шокиращо изявление по време на национална пресконференция.
    „Паниката от Корона е цирк. Това е измама. Лъжа. Крайно време е да разберем, че сме в разгара на глобалното престъпление.“
    Тази група медицински експерти издава медицински вестник в 500 000 броя всяка седмица, за да информира обществеността за огромната дезинформация в медиите.
    Те също организират и масови протести в Европа.
Последни новини