Франция се бунтува срещу карантината в подкрепа на малките магазини и книжарниците

Френското правителство обеща да защити горещо обичаните от французите малки независими магазини, които се страхуват да не загубят бизнеса си от международни гиганти като Амазон (Amazon), предаде Ройтерс.

Подобно на други европейски страни, борещи се с бързо растящия брой случаи на коронавируса, Франция наложи за втори път строга карантина, която включва затваряне на магазините, които не са от първостепенно значение, за поне 15 дни.

Новите ограничения срещат спорадична съпротива.

Кметовете на 50 града издадоха местни укази, позволяващи на магазините да останат отворени. Дори кметицата на Париж Ан Идалго заяви, че ще стори същото за книжарниците.

Министърът на икономиката Брюно Льо Мер днес порица подобни действия като безотговорни и представляващи риск за здравето. Той обаче обеща около 100 млн. евро, чрез които да се помогне на малките бизнеси да изградят онлайн дейност.

"Не бива, Амазон да кажем, да излезе като големия победител от кризата за сметка на местните магазини", каза Льо Мер пред телевизия Бе Еф Ем.

Правителството обмисля да настои да бъде блокиран достъпът до рафтовете в супермаркетите за стоки, които не са от първа необходимост, например играчки.

Амазон вчера обяви, че изтегля рекламите си за намаления преди "Черния петък" от Франция, след като френското правителство определи кампанията като неуместна предвид страданията на другите търговци на дребно.

Някои малки бизнеси, включително много книжарници във Франция, експериментират с нови начини на работа, които да им позволят да останат отворени.

Сред най-видните жертви на Ковид-кризата е прочутата англоезична парижка книжарница Шекспир (Shakespeare and Co.), която обаче сега предлага на клиентите възможност да поръчат книги онлайн и да ги вземат от вратата й.

Френски писатели, литературни дейци и издатели междувременно започнаха онлайн петиция с призив към правителството да позволи книжарниците да останат отворени.

Организаторите на престижната литературна награда "Гонкур" миналата седмица заявиха, че, ако книжарниците бъдат затворени, тази година няма да обявят победител на 10 ноември, както бе планирано.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини