CodeWeek: Алековци създадоха компютърна анимация и кодираха музика

    Учениците от ОУ „Алеко Константинов“ отбелязаха Европейската седмица на кодирането (CodeWeek 2020) чрез различни инициативи. Целта на тази седмица е да представи кодирането (програмирането) и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин.

    Тридесет и един шестокласници, под ръководството на г-жа Снежа Димитрова, направиха първите си стъпки в програмирането.

    Запознаха се с Alice - обектно-ориентиран език  за програмиране с интегрирана среда за развитие. Шестокласниците създадоха компютърна анимация на тема „В света на Алис“, като използваха декори и 3D герои, които програмираха.

    Участниците в Училищна телевизия „TV-Щастливците“ демонстрираха принципа на действие на перфокартите като носител на информация. Учениците, под ръководството на г-н Георги Гочев, използваха обратно инженерство (на английски: Reverse engineering). Чрез нови технологии - микро компютър Arduino и оптични датчици пресъздадоха една стара и забравена технология за запис на данни от началото на осемнадесети век. За да е интересно – кодираха музика! На помощ им дойде музикалния педагог в училището г-жа Лушка Тонева. Те кодираха няколко известни песнички на картон с черен маркер. После научиха и роботът Codey Rocky да изпълни същите мелодии.

    По Технологии и предприемачество, с преподавател г-жа Владимира Самарджиева, учениците се забавляваха, като изучаваха основни блок схеми чрез играта „Спаси яйцето“. Те се разделиха на две групи, като едната изгради лабиринт, в който имаше поставени яйца, а втората получи указания как да спаси повече яйца, движейки се по указания. На пръв поглед играта няма общо с кодирането, но чрез нея се развиват способностите за изчислително мислене и е вариант да се превърнат идеите в реалност, а това е особено важно, за да могат технологиите да заработят.

    Част от петокласниците (Vб и Vг клас, с учител по БЕЛ г-жа Маргарита Никова) пък работиха върху декодирането. Те трябваше да декодират мисълта на Гьоте „Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо!“, закодирана в текст на писмо.

    Малките програмисти получиха сертификати за участието си в седмицата на кодирането.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини