1 °C

CodeWeek: Алековци създадоха компютърна анимация и кодираха музика

  Учениците от ОУ „Алеко Константинов“ отбелязаха Европейската седмица на кодирането (CodeWeek 2020) чрез различни инициативи. Целта на тази седмица е да представи кодирането (програмирането) и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин.

  Тридесет и един шестокласници, под ръководството на г-жа Снежа Димитрова, направиха първите си стъпки в програмирането.

  Запознаха се с Alice - обектно-ориентиран език  за програмиране с интегрирана среда за развитие. Шестокласниците създадоха компютърна анимация на тема „В света на Алис“, като използваха декори и 3D герои, които програмираха.

  Участниците в Училищна телевизия „TV-Щастливците“ демонстрираха принципа на действие на перфокартите като носител на информация. Учениците, под ръководството на г-н Георги Гочев, използваха обратно инженерство (на английски: Reverse engineering). Чрез нови технологии - микро компютър Arduino и оптични датчици пресъздадоха една стара и забравена технология за запис на данни от началото на осемнадесети век. За да е интересно – кодираха музика! На помощ им дойде музикалния педагог в училището г-жа Лушка Тонева. Те кодираха няколко известни песнички на картон с черен маркер. После научиха и роботът Codey Rocky да изпълни същите мелодии.

  По Технологии и предприемачество, с преподавател г-жа Владимира Самарджиева, учениците се забавляваха, като изучаваха основни блок схеми чрез играта „Спаси яйцето“. Те се разделиха на две групи, като едната изгради лабиринт, в който имаше поставени яйца, а втората получи указания как да спаси повече яйца, движейки се по указания. На пръв поглед играта няма общо с кодирането, но чрез нея се развиват способностите за изчислително мислене и е вариант да се превърнат идеите в реалност, а това е особено важно, за да могат технологиите да заработят.

  Част от петокласниците (Vб и Vг клас, с учител по БЕЛ г-жа Маргарита Никова) пък работиха върху декодирането. Те трябваше да декодират мисълта на Гьоте „Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо!“, закодирана в текст на писмо.

  Малките програмисти получиха сертификати за участието си в седмицата на кодирането.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 04.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
  04 дек 2020
  Последни новини